Megállapodtak a pártok az adótörvénykönyvről

Megállapodás született csütörtökön a parlamenti pártok között az adótörvénykönyv végleges változatáról. Ennek lényege, hogy megőrzik a jogszabály korábban megszavazott előírásait, egy részüknek az alkalmazását azonban elhalasztják.

A megállapodás fontosabb pontjait Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ismertette a tárgyalások után:

  • a hozzáadottérték-adó (TVA-áfa) 2016. január elsejétől 20 százalékra, 2017. január elsejétől 19 százalékra csökken
  • az üzemanyagok 7 eurócentes, pótlólagos jövedéki adóját nem 2016. január elsejétől, hanem 2017. január elsejétől törlik el
  • az úgynevezett oszlopadót is csak 2017. január elsejétől törlik el, a mezőgazdasági létesítményekre azonban jövőre már  nem alkalmazzák
  • az osztalékadót csak 2017. január elsejétől csökkentik a jelenlegi 16 százalékról 5 százalékra
  • a társadalombiztosítási hozzájárulásnak csak 2017. január elsejétől szabnak felső értéket

Liviu Dragnea tájékoztatása szerint a parlament jövő hét végéig fogadja el ismét – a csütörtöki egyeztetések szerinti módosított formájában – az adótörvénykönyvet. Újságírói kérdésre közölte, hogy csak szóbeli megállapodás történt a pártok között. „Fölösleges volt az írásos megállapodás. Felelősségteljes emberek vagyunk” – jegyezte meg.

Mint ismert, a júniusban elfogadott adótörvény öt százalékpontos áfacsökkentést írt elő már jövő évtől, de Klaus Johannis államfő visszaküldte megfontolásra a parlamentnek a törvényt. Azzal érvelt, hogy a jogszabály alkalmazása túlságosan nagyra növelné a deficitet. Liviu Dragnea erről csütörtökön kijelentette: 2016-ban a román államháztartás hiánya nem fogja meghaladni a GDP 2 százalékát.

Mint ismert, a költségvetés egyensúlyát Victor Ponta miniszterelnök béremelési ambíciói is veszélyeztetik. A kabinet szerdán rendeletet fogadott el egészségügyi dolgozók bérének 25 százalékos emeléséről, a kormányfő pedig jövő évtől és 2017-től újabb 25-25 százalékos béremelést ígért az állami szektor csaknem 200 ezer egészségügyi alkalmazottjának. Bejelentése nyomán a rendőrök és tanárok szakszervezetei is hasonló mértékű béremelést követelnek és sztrájkkal fenyegetőznek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?