Európa vezető földrajztudósai tanácskoznak Budapesten

A legrangosabb európai földrajztudományi fórum helyszíne lesz augusztus 31. és szeptember 2. között Budapest: A migrációtól a geomorfológiáig címmel tanácskoznak a vezető geográfusok.

Az EUGEO, a kontinens földrajzi társaságait összefogó, 1997-ben alakult ernyőszervezet 5. kongresszusán 45 ország 602 kutatója tanácskozik a kontinens jövőjét is meghatározó problémákról, többek között demográfiai kérdésekről, klímaváltozásról, urbanisztikáról. 

"A természetföldrajzon belül az elmúlt években igen divatossá vált a környezeti kockázatok felmérése, modellezése, a klímaváltozás és a tájdegradáció hatásainak vizsgálata, a területhasznosítás átalakulásának nyomon követése, a környezet védelmének, rehabilitációjának kutatása. A társadalomföldrajz képviselőinek körében népszerű a mobilitás, vagyis a migráció különböző formáinak kutatása, a globális környezethez való társadalmi alkalmazkodóképesség vizsgálata, a társadalmi konfliktusok forrásának feltárása, valamint a változó geopolitikai környezetből fakadó konfliktusok és kockázatok felmérése" - olvashatók az mta.hu-n a professzor szavai. 

Az EUGEO 2007 óta kétévente rendez nemzetközi kongresszust, amelynek minden alkalommal más-más tagszervezet országa ad otthont. Amszterdam, Pozsony, London és Róma után idén Budapest lesz a helyszíne a szervezet 5. kongresszusának, melynek szervezésében a Magyar Földrajzi Társaság mellett az MTA, valamint az ELTE Természettudományi Kara vett részt.

Kapcsolódók

Kimaradt?