Jövő hét végéig eldől, hogy lesz-e segítőtársa Nagy Zoltánnak Gyergyószentmiklóson

Ígérete szerint legkésőbb jövő hét végéig választ ad a gyergyószentmiklósi városi tanács MPP-fakciója az RMDSZ-es tanácsosok követelésére, hogy egy új alpolgármester megválasztásával segítsék a Mezei János polgármestert helyettesítő Nagy Zoltán munkáját.

A gyergyószentmiklósi önkormányzat RMDSZ frakciója azt az ígéretet kapta, hogy "a jövő héten, vagy legtöbb tíz napon belül" kapnak kategorikus választ arra a követelésükre, hogy a munkakörétől ügyészségi kivizsgálása miatt eltiltott Mezei János polgármester helyettesítő Nagy Zoltán alpolgármester kapjon segítőtársat egy új alpolgármester személyében.

Az MPP-s többségű önkormányzat a Mezei ellen elindított vizsgálatok óta a polgármesteri iránti "lojalitásból" hárította az RMDSZ-frakció erre irányuló kérését. Ismert, hogy az MPP-s színekben megválasztott polgármester hatáskörét ideiglenesen Nagy Zoltán alpolgármester vette át, az ő végrehajtói hatáskörét azonban senkire nem kívánta rábízni az MPP-s frakció, így jelenleg egyetlen fős vezetés van Gyergyószentmiklóson.

Bajkó László RMDSZ-es városi tanácsos a Maszolnak elmondta: a hárítások után most konkrét választ ígértek az MPP-s kollégák: az ígért határidőn belül vagy a nevesítenek egy alpolgármestert, vagy pedig rögzítik, hogy továbbra sem állítanak új ideiglenes alpolgármestert a jövő évi helyhatósági választásokig.

"A gyergyószentmiklósi RMDSZ álláspontja nem változott: mi a város érdekében buzdítjuk kollégáinkat alpolgármester jelölésére, de ha véglegesen elzárkóznának ettől, akkor nekünk továbbra is követelnünk kell egy alpolgármester megválasztását, hiszen a polgármesteri hivatalban nem tudják kezelni az elmaradásokat, és ennek a városlakók látják kárát" - fogalmazott portálunknak Bajkó.

Mint elmondta: tanácsosként olyan lakossági panaszokat kapott, hogy a városházával való kommunikálás szintjén is gondok vannak már. "Nincs ember, nincs idő", ezt a választ kapta a városháza dolgozóitól - részletezte Bajkó. Hozzátette, álláspontjuk nem változott: semmi kifogásuk nincs egy MPP-s alpolgármester-helyettes ellen.

Az RMDSZ fő érve az, hogy megyei jogú városnak több nyertes pályázata van, az ügyvitel összetettsége „óhatatlanul és egyértelműen” egy további egész embert kíván a város élére.

Mezei János nem mond le

A vád alá helyezett Mezei János egy helyi rádiónak szerdán azt nyilatkozta: „ha fát vágnak a hátán, akkor sem mond le". Bajkó László erről a Maszolnak azt mondta, ezt nem is várják el a polgármestertől.

„Nem is kérjük a lemondását az RMDSZ-es kollégáimmal, nem is kérhetjük, őt a város választotta meg: mi csak azt kérjük, végezzék el a vállalt munkát" - ismételte a tanácsos.

Amint arról tájékoztattunk, július elején ült le egyeztetni a témáról a két frakció – akkor az MPP kérésére "jegelték"a problémát. A polgári pártiak azt ígérték, hogy ha augusztus elején újabb, jogerős meghosszabbítást kap Mezei János felfüggesztése, felülvizsgálnák álláspontjukat. Ez időközben megtörtént, a politikus továbbra sem gyakorolhatja városvezetői jogköreit.

Gyergyószentmiklós polgármesterét 2015 januárjában tartóztatták le, majd emeltek vádat ellene. Az ügyészség honlapján közzétett közlemény szerint Mezei Jánost hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással, míg a szabadlábon védekező Barabás Éva-Csilla titkárnőt sikkasztással vádolják, amiért az ügyészségi vizsgálat idején, Mezei kérésére, elvitte neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét. A vádhatóság szerint Mezei János azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?