Megnyerte az első csatát közel negyven, érettségiről kizárt diák Bihar megyében

Felfüggesztette a Bihar megyei törvényszék a tanfelügyelőség és az érettségiztető bizottság határozatát 36 diák esetében, akiket csalás miatt kizártak az érettségiről. Az érintett diákok a Bihar megyei vaskohsziklási Unirea Szakközépiskolában vizsgáztak, a tanfelügyelőség, valamint az érettségiztető bizottság a matematika próba miatt zárta ki őket a megmérettetésről.

A törvényszék rövid indoklásában az áll, hogy a tanfelügyelőség és a bizottság határozatát mindaddig felfüggesztik, amíg az ügyben alapfokú döntés nem születik.

Az igazságszolgáltatás döntése a Vocea Transilvaniei tájékoztatása szerint azt jelenti, hogy a 36 diák érettségin nyújtott teljesítményét elismerik, és beiratkozhatnak az őszi egyetemi felvételikre. Júliusban 12 másik diák esetében döntött így az igazságszolgáltatás.

Mint arról már korábban beszámoltunk, összesen 108 diákot zártak ki csalás miatt a nyári érettségiről azok közül, akik idén a Bihar megyei vaskohsziklási Unirea Szakközépiskolában vizsgáztak. Az intézkedés előzménye, hogy az oktatási minisztérium vizsgálatokat rendelt el a tanintézményben, mert a vizsgaközpontban írásbelizők közül 42-nek nagyon hasonlított a matematika dolgozata. A dolgozatokat Temes megyében javították ki, innen jelezték az esetet Bukarestnek.

Az Unirea Szakközépiskolában összesen 191-en érettségiztek 14 teremben. A térfigyelő kamerák felvételeinek ellenőrzésekor derült ki, hogy a szak választott tantárgyából tartott írásbelin a 14-ből 10 teremben a felügyelő tanárok hagyták egymással kommunikálni, egymástól másolni és puskázni is a diákokat.

Az oktatási minisztérium múlt héten közölte, összesen tizennyolc (kilenc Bihar megyei és kilenc Temes megyei) tanárt menesztettek az állásából az idei érettségin történt rendellenességek miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?