Ingyenes ivartalanítás a Hargita megyei ebeknek és cicáknak

Térítésmentes ivartalanítási akciót szervez a csíkszeredai városháza és a Pro Animalia állatvédő egyesület a Hargita megyei kutyák és cicák számára. Az augusztus 19–23. között zajló akción ezúttal is a németországi Bruno Pet önkéntes állatorvosai végzik reggeltől-estig a beavatkozást.

Az ingyenes ivartalanítás a csíktaplocai állatmenhelyen zajlik vasárnapig. A megye bármelyik településéről várnak minden 4 hónaposnál idősebb kutyát és macskát a már hagyományosnak mondható ivartalanítási akcióra. A csíkszeredai városháza és a Pro Animalia egyesület egyaránt arra kéri a kutya- és macskatartó gazdákat, használják ki a lehetőséget: a műtéteket reggel 9-től végzik.

Az állatmenhelyen egyébként jelenleg augusztus 28-ig teltház miatt nem tudnak kutyákat befogadni.

Az ivartalanításhoz nem szükséges bejelentkezni. A beavatkozás alatt a helyszínen is lehet hagyni a házi kedvenceket, vagy akár meg is lehet várni az operációt. Érdeklődni a 0745-268.206-os vagy a 0737 577.280-as telefonszámokon lehet.

Három nap alatt 68 állatot ivartalanítottak

A megelőző, hasonló akción három nap alatt mintegy hatvannyolc kutyát és macskát ivartalanított a Bruno Pet csapata, amely a menhelyen nagy számnak számít. Akkor nemcsak Csíkszeredából, hanem a környékbeli falvakról, sőt távolabbi településekről, Tusnádfürdőről, Székelyudvarhelyről, de még a szomszéd megyékből is érkeztek kutya- és macskatartók. Az általános helyi tapasztalat az: a szukákat 15-20 perc alatt, a kan kutyákat pedig 5-10 perc alatt műtik meg.

Az Orendi Éva vezette Pro Animalia Alapítványt 1996 novemberében jegyezték be, és az akkori városvezetés támogatását is rögtön megnyerve 1997-ben egy városszéli istállóban kezdték el az összeszedett kutyák gondozását. 2001-től német kapcsolatokkal sikerült a szolgáltatást az állatgondozás standardjainak megfelelő körülmények között fenntartaniuk, 2007 óta a németországi Bruno Pet állatvédelmi szervezet segítségét élvezik.

Jelenleg a menhelyen két munkatársát a polgármesteri hivatal fizeti, ezenkívül havi 2000 lejjel támogatja az egyesületet. Három másik munkást, az adminisztrátort és az állatorvost a Bruno Pet fizeti, ezen kívül anyagi támogatást is biztosít az állatotthonnak.

Jelenleg körülbelül 400 kutya él az állatotthonban. A Bruno Pet szervezte nagysikerű ivartalanítási akciók „megmutatták, hogy az emberek meg tudják változtatni hozzáállásukat, de hosszú még az út, és nagyobb támogatásra van szükségünk a lakosság részéről, hogy valóban sikeresek legyünk” – írja Orendi Éva, a Pro Animalia honlapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?