Megadóztatnák az elhanyagolt ingatlanokat

Két módosító javaslatot nyújtott be augusztus 14-án a Romániai Municípiumok Szövetsége (AMR) az adótörvénykönyv-tervezethez. A javaslatokat szerdán Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, az AMR ügyvezető elnöke ismertette Nagyváradon,

Különadó bevezetését kérik 2016. január 1-től az elhanyagolt ingatlanok (telkek és épületek) miatt. A javaslat 2017-es bevezetéssel szerepelt ugyan az adótörvénykönyv korábbi tervezetében, de elvetették azt, mondta Ilie Bolojan. Az elhanyagolt telkek és épületek balesetveszélyesek és fertőzések forrásaivá is válhatnak, ezért a különadót addig kellene az ingatlan tulajdonosának fizetni, ameddig a telket vagy épületet megfelelő állapotba nem hozza. A különadó bevezetéséről minden önkormányzat a maga dönthetne, akárcsak annak összegéről, a törvényes kereteken belül.

A szállodaadó visszavezetését is javasolja az AMR, ezt ugyanis a turisták fizetik, nem a vállalkozásokra vetik ki, hangzott el. A szállodaadót belefoglalják egy éjszakai szállás árába, ez 0,5 és 1,5 százalék között változna. Az adót a szálláshelyek működtetői időszakonként átutalnák át a helyi önkormányzatoknak, utóbbiak például a település népszerűsítésre fordíthatnák az összeget. Ilie Bolojan becslése szerint Nagyváradnak körülbelül évi 250 ezer euró bevétele származna a szállodaadóból.

Alkalmazni kellene azt a félbemaradt kísérleti projektet, mely lehetővé tenné, hogy a fenntartó helyi vagy megyei önkormányzatok egyesületi vagy alapítványi rendszerben működtessék a kórházakat, mondta Ilie Bolojan, aki szerint ez a módszer javítaná az orvosok helyzetét és kiszámíthatóbbá tenné a páciensek orvosi ellátását (egyértelműen lehetne tudni, hogy ha a beteg egy bizony orvost vagy eljárást választ, akkor azért mennyit kell fizetnie). Bolojan szerint ugyanis az orvosoknak megígért, háromlépcsős béremelést nem tudják az önkormányzatok fedezni, ha erre nem kapnak támogatást. A váradi polgármester sem a hálapénz legalizálását sem  az azt elfogadó orvosok büntetését sem tartja megoldásnak a rendszer problémáira.

Kimaradt?