Lefoglalták az ügyészek Victor Ponta egyik lakását

A költségvetésnek okozott kár címén lefoglalta a korrupcióellenes ügyészség Victor Ponta egyik lakását. Ezt a miniszterelnök szerdai kihallgatása után közölte a DNA.

A Mediafax által idézett közlemény felidézi, hogy a gyanú szerint Ponta 2007-2008-ban valós munkavégzés nélkül vett fel több mint 180 ezer lejnyi ügyvédi honoráriumot Dan Sova szenátor cégétől, amely így több mint 51 ezer lejes kárt okozó adócsalást követett el. Az összeget az ügyészség által a kormányfő kérésére elrendelt független könyvvizsgálat számolta ki. A DNA e kár megtérítése címén foglalta le a miniszterelnök tulajdonában lévő ingatlant.

Szerdai kihallgatása után Ponta egy Facebook-bejegyzésben manipulálásnak nevezte annak elhallgatását, hogy a Sova-féle cégtől kapott honoráriumért ő viszont 53 ezer lejt adózott, tehát a román államot szerinte nem érte kár. Bejegyzéséhez Ponta egy aláírásokat és pecséteket tartalmazó dokumentum fotóit mellékelte. A fotókon olvasható szövegrész szerint nem bizonyítható, hogy a gyanúsítottak (Ponta és Sova) ki akarták vonni magukat adókötelezettségeik teljesítése alól, hiszen együttesen több pénzt fizettek a költségvetésbe, mintha Ponta nem kapott volna pénzt a Sova-féle ügyvédi irodától.

DNA: Ponta manipulálta a közvéleményt

A kormányfő nem kommentálta a DNA azon állítását, miszerint valós munkavégzés nélkül vett fel pénzt Sova-féle cégétől, és azt sem, hogy az összeg igazolásául állítólag beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva. A DNA az Agerpres hírügynökséggel nem sokkal később közölte: a kormányfő nem a független könyvvizsgálat lapjairól, hanem egy Dan Sova által megbízott szakértő különvéleményéből publikált fotókat közölt közösségi oldalán, amelyek semmiképpen sem tükrözik a független könyvvizsgálat hivatalos következtetését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?