Victor Pontát kihallgatják az ügyészségen

Kihallgatásra jelentkezett hétfő délelőtt a kormányfő a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA). Victor Ponta ingujjban, nyakkendő nélkül érkezett a DNA székházába, az újságíróknak nem nyilatkozott.

A DNA június 5-én jelentette be, hogy okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet, illetve az összeférhetetlenségi szabályok megsértésének gyanújával bűnvádi eljárást kezdeményezett Victor Ponta ellen. A kormányfő vasárnap este közölte: visszalép a Szociáldemokrata Pártban (PSD) betöltött elnöki tisztségéből, amíg nem sikerül ártatlanságát bebizonyítania 

A DNA szerint Ponta ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot az azóta szenátorrá választott Dan Sova ügyvédi irodájától, majd a felvett összeg igazolásául beszámolókat hamisított, más ügyvédek tevékenységi beszámolóját lemásolva.

Pontát már júniusban gyanúsítottként akarta kihallgatni a DNA: erre azonban a politikus elhúzódó külföldi gyógykezelése miatt csak most kerülhetett sor.

FRISSÍTÉS: A Digi24 hírtelevízió ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a DNA zárolta a miniszterelnök vagyonát. Az ügyészek tudatták Victor Pontával, hogy a Dan Șova szenátor elleni bűnvádi eljárás egyik gyanúsítottja.

A kormányfő a vádhatóság épülete előtt várakozó újságíróknak távozáskor csak annyit mondott, hogy egy független könyvvizsgálat elvégzését kérte, amit az ügyész jóváhagyott. A miniszterelnök szerint a pénzügyi ellenőrzés eltarthat egy hónapig, úgyhogy szerinte ügyében csak augusztusban várható újabb fejlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?