Pontát hibáztatja az ellenzék a román-magyar kapcsolatok problémáiért

A román jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő hatalomra kerülése óta megromlott Románia és Magyarország viszonya, amit a PNL Ponta „etno-populista” politikájának tulajdonít – írták a hétfői román lapok az ellenzéki párt egy közleményét idézve.

Románia és Magyarország kölcsönös tiszteleten alapuló pragmatikus, baráti kapcsolatokra „ítéltetett”, függetlenül attól, ki van hatalmon Bukarestben vagy Budapesten – olvasható a PNL főtitkára, Radu Carp által aláírt közleményben. Az ellenzéki párt szerint Ponta Románia érdekei ellen cselekszik, amikor nacionalista és populista szólamokat hangoztat.

„A PNL határozottan elutasítja az etnikai alapú autonómiát, de támogatja az ország egészében egyformán alkalmazott közigazgatási decentralizációt. A Szociáldemokrata Párt (PSD) képtelen volt egy ilyen reformra, és kudarca miatt most a nemzeti kisebbségeket, Magyarország nagykövetét vagy Orbán Viktort hibáztatja, a kormányfő etno-populista dühének függvényében” – fogalmazott közleményében a PNL.

Az ellenzéki párt szerint azért nincs szélsőséges párt Romániában, mert senki sem tud rivalizálni a PSD-vel, amikor a nacionalizmusról és populizmusról van szó.

Victor Ponta hétfőn közösségi oldalán azt írta: a közleményből kiderült, hogy a PNL egyetért a bukaresti magyar nagykövet és a magyar hatóságok nyilatkozataival, amiből az is látszik, mi vár Romániára a jövőben (ha a PNL hatalomra kerül). Szerinte az ellenzéki közleményre két lehetséges magyarázat van: vagy "parancsot kapott a megírására az Európai Néppárttól" (amelynek tagja), és akkor "csak a PNL szolgalelkűségét" mutatja, vagy a PNL "bármilyen kompromisszumra képes", csak hogy hatalomra jusson, ami szerinte azt jelzi, hogy a PNL "az utóbbi 25 évben látottaknál nagyobb aljasságra is képes".

Románia és Magyarország között egy hete robbant ki diplomáciai vita, azt követően, hogy Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete a Romania Liberának adott interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a kétoldalú kapcsolatok alakulása az infrastrukturális együttműködésektől is függ, de ezen a téren nem létezik "elegendő jóindulat" a román fél részéről. Példaként említette, hogy a Szeged-Arad gázvezetéken még mindig csak Magyarország felől lehet gázt szállítani Románia felé, és hogy a határon áthaladó tíz út összekapcsolása Románia miatt késik.

Az interjú miatt múlt hétfőn bekérették a román külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetségének a képviselőjét, Victor Ponta pedig egy hétfő esti élő televíziós adásban kijelentette, hogy a magyar kormány provokálja Romániát. Pénteken egy másik interjúban Ponta azt mondta: Magyarország bukaresti nagykövete „túlzásba vitte az arcátlanságot”.

Kapcsolódók

Kimaradt?