Székelyudvarhelyi drogkereskedő-hálózatot számoltak fel

Lebukott két székelyudvarhelyi kábítószer-kereskedő Marosvásárhelyen. A fiatalemberek a Magyarországról becsempészett drogokat Székelyföldön akarták értékesíteni. Kihallgatásuk után egy harmadik székelyudvarhelyi személyt is őrizetbe vették, aki cannabist termesztett nagyszülei kertjében – számolt be csütörtökön a Hargita megyei rendőrség.

A hatóságok hétfőn hajnalban tartóztattak fel Marosvásárhelyen egy gépkocsit, amellyel a 21 éves B. C. és a húsz éves B. T. A. Székelyudvarhelyre tartottak. A rendőrök átkutatták a járművet, és nagy mennyiségű kábítószert találtak: 51 extasy tablettát, 161 gramm cannabist és 0,64 gramm amfetamint.

Mint kiderült, a két fiatalember aznap éjjel 1 órakor lépte át a román-magyar határt Borsnál. A kábítószert az autó kormánya alatt kialakított kis rekeszben rejtették el. A drogokat B. C. szerezte be Budapestről, 500 ezer forintért, és Hargita megyében akarta értékesíteni, az extasy tablettát darabonként 40 lejért, a marihuána grammját 60 lejért.

A kábítószert és a gépkocsit a hatóságok elkobozták. A két fiatalember ellen drogcsempészet, drogkereskedés és magas kockázatú drogok birtoklása gyanújával indult bűnvádi eljárás. Huszonnégy órára őrizetbe vették őket, jelenleg bírósági felügyelet alatt védekezhetnek. Tettükért akár 15 év börtönre is ítélhetik őket.

A drogcsempészek a Maros és Hargita megyei rendőrök közös akciója révén kerültek kézre. A hatósági fellépést a Terrorizmus és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség (DIICOT) koordinálta. A fiatalemberek kihallgatása után a DIICOT a héten a rendőrök segítségével kiterjesztette nyomozást Hargita megyére is.

Kiderült ugyanis, hogy B. C. kapcsolatban állt a 26 éves székelyudvarhelyi K. A.-val, aki a nagyszülei oroszhegyi gazdaságában cannabist termelt: a községben hétfőn tartott házkutatás során a rendőrök több mint húsz kilogramm vandkendert koboztak el. Ugyanaznap házkutatást tartottak K. A. székelyudvarhelyi lakásában is, ahol 129 gramm cannabist, 12 535 lejt, 185 eurót és 15 ezer forintot találtak. A pénz az ügyészek szerint drogkereskedésből származott.

Volt egy harmadik házkutatás is, B. C. lakásán, ahonnan két tő vadkender és fél gramm vadkendermag került elő. Az ügyészek a közlemény szerint bizonyítani tudják, hogy B. C. és K. A. a múlt évtől kezdődően nagy mennyiségű kábítószert értékesített Hargita megyében. A rendőrök a két fiatalember több ügyfelét is azonosították.

Az ügyészek őrizetbe vették K. A.-t is, aki ellen szintén drogkereskedés és magas kockázatú drogok birtoklása gyanújával indult bűnvádi eljárás. A fiatalember előzetes letartóztatásáról a Hargita megyei törvényszék dönt.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?