A „tábornok úrék” biztosítják a politikai stabilitást

Furcsa politikai tömörülés „vezényli” a parlamenti pártok „vegyeskórusát”. Az Országos Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) egyetlen választáson sem méretkezett meg – mégis, szavának engedelmeskedik mind a fő kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt, mint pedig az ellenzék. A romániai politikai életben talán a legnagyobb úr az UNPR elnöke, Gabriel Oprea, aki elvárja azt is, hogy „tábornok úrnak” szólítsák.

Gabriel Oprea „jöttmentjei”

A román politikában 2010-ben megjelent Országos Szövetség Románia Haladásáért tömörülés „párvándorokból” – kissé keményebben, de az igazsághoz közelebb álló módon fogalmazva: pártárulókból – áll.

Gabriel Oprea pártja a 2012- évi parlamenti választásokon csupán tíz képviselővel és öt szenátorral rendelkezett.  Honatyáinak száma azóta több mint háromszorosára nőtt, legtöbbjük az OTV-sztárról, jelenlegi börtönlakóról, Dan Diaconescuról elnevezett Néppártból érkezett, amelynek húsz képviselője illetve szenátora állt át Gabriel Opreákhoz. Dan Diaconescu pártját az Országos Szövetség Románia Haladásáért nemrégiben magába is olvasztotta.

De igen sok honatya állt át az „árulók pártjához” a Nemzeti Liberális Pártból és a Demokrata Liberális Pártból is, és a függetlenek közül is többen úgy döntöttek, hogy anyagilag jobban járnak – esetleg pénzes tisztségeket szerezhetnek –, ha tábornok uramék oldalán masíroznak.

Az Országos Szövetség Románia Haladásáért tömörülés kezdőemberei közé tartozott a képviselőházban Laurenţiu Chirvăsuţă, Gheorghe Emacu, Marian Enache, Constantin Mazilu, Eugen Nicolicea, Dorin Petrea, Iulian Popescu, Ion Răducanu, Valeriu Steriu şi Ion Tăbugan. A későbben hozzájuk csatlakozott további öt képviselő később azonban meggondolta magát és elhagyta Gabriel Oprea pártját. A Dan Diaconescu Néppártjából az Országos Szövetség Románia Haladásáért párthoz csatlakozó Răzvan Tănase illetve Răzvan Condurăţeanu később függetlennek nyilvánította magát, a Demokrata Liberális Pártot a Népi Mozgalom Pártja, majd Oprea pártja miatt elhagyó Florin Secară végül is legutóbb a Nemzeti Liberális Pártnál kötött ki, Gheorghe Neţoiunak és Monica Iacob Ridzinek pedig azért kellett elhagyniuk az „árulók pártját”, mivel az igazságszolgáltatással támadt „némi összekülönbözésük” miatt bűnvádi ítéletet hoztak ellenük.

A szenátusban Gabriel Oprea pártja eredetileg öt szenátorral - Gabriel Oprea, Şerban Mihăilescu, Ion Toma, Octavian Bumbu şi Damian Drăghici – rendelkezett. Utóbbi szenátor lemondott romániai tisztségéről, mivel európai parlamenti képviselő lett. A négy szenátorhoz azonban a felsőház további 12 tagja csatlakozott – egyikük, a Dan Diaconescu Néppártból érkezett Mihai Neagu azonban alig 10 hónapig maradt az Országos Szövetség Románia Haladásáért pártban, ezt követően független lett. Gabriel Oprea pártjának így aztán a szenátusban egyelőre 15 mandátuma van.

A pártban olyan „híres” szenátorok is vannak, mint Floriana Jipa, aki szentelt olajjal védte meg Dan Şovát az igazságszolgáltatástól. Ciprian Rogojan, aki a Sistem zenekar tagja volt, és akit a demokrata liberálisok vontak be a politikába. Őt Elena Udrea hívének ismerik, olyannyira, hogy be is lépett a Népi Mozgalom Pártjába, majd innen kötött ki Opreáéknál.

Az Országos Szövetség Románia Haladásáért párt két miniszterre is szert tett, a volt belügyminiszter, Radu Stroe és Valerian Vreme is átállt soraikba a Nemzeti Liberális Pártból és a Demokrata Liberális Pártból.

A „tábornok úré” a döntő szó

55 tagú parlamenti csoportjaival Gabriel Oprea pártja dönthet a parlamenti többség felől: amennyiben faképnél hagynák a Szociáldemokrata Pártot, akkor – a nemzeti liberálisokkal szövetkezve – új kormányt hozhatnának létre. Gabriel Oprea hatalmát megmutatta a Román Hírszerző Szolgálat igazgatója, Mihai Răzvan Ungureanu kinevezésénél, amikor az ellenzék oldalán szavazott, meghiúsítva a szociáldemokraták elképzelését, hogy leszavazzák az új igazgató kinevezését.

A romániai parlamentre jellemző pártvándorlásból a legtöbbet éppen az Országos Szövetség Románia Haladásáért tömörülés nyert: negyven honatya csatlakozott hozzájuk, közülük tizennégy legalább két pártot is „megjárt”, mielőtt a tábornok úr politikai alakulatához csatlakozott volna.

A legnagyobb veszteséget a Dan Diaconescu Néppárt szenvedte el, amely el is veszítette parlamenti csoportjait, majd honatyáit is. A Nemzeti Liberális Pártot 52 képviselő és szenátor hagyta el, igaz, 16 honatya csatlakozott a nemzeti liberálisok parlamenti csoportjaihoz – nem számítva azt az ötvenhat képviselőt és szenátort, akik a nemzeti liberálisok és a demokrata liberálisok fúziója után csatlakoztak a párthoz. A szociáldemokratákat huszonhat honatya hagyta faképnél és csupán tizenegy csatlakozott hozzájuk a 2012. évi választásokat követően. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?