Megháromszorozta parlamenti súlyát az UNPR

A választások óta megháromszorozta parlamenti súlyát Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes pártja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), amely a "parlamenti migráció" legnagyobb nyertese - jelentette szerdán a Mediafax hírügynökség.

Az UNPR a 2012-es választásokon a Szociálliberális Szövetség (USL) részeként mindössze 15 parlamenti (5 szenátori és 10 képviselői) mandátumot szerzett. Mára azonban 55 törvényhozóval (15 szenátorral és 40 képviselővel) rendelkezik. Sokan arra számítanak, hogy Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök lemondása esetén az UNPR faképnél hagyja a baloldalt, és a jobbközép Nemzeti Liberális Pártot (PNL) segíti kormányra.

A korrupciógyanúba keveredett Ponta júliusban lemondott a PSD elnökségéről, a bukaresti elemzők többsége pedig úgy véli, hogy még az év vége előtt a miniszterelnöki tisztségtől is kénytelen lesz megválni.

Az UNPR főleg a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) frakciójából csábított át törvényhozókat. A PPDD-t megalapító és saját magáról elnevező médiamágnás Diaconescu most már zsarolásért kiszabott börtönbüntetését tölti, de népszerűsége csúcsán, a 2012-es parlamenti választásokon, a voksok 14 százalékát szerezte meg pártja számára, 47 képviselőt és 21 szenátort juttatva mandátumhoz. A sajtó tudni véli, hogy Diaconescu pénzért árusította a PPDD-jelöltséget. A Mediafax abból az alkalomból készített számvetést, hogy vasárnap a PPDD maradéka is beolvadt az UNPR-be.

Szerdán a Romania Libera jobboldali lap "Egy politikai mutáns lett a királycsináló Romániában" címmel közölt elemzést arról, hogyan vált a harmadik legfontosabb erővé a román politikában egy olyan párt - az UNPR -, amely még egyszer sem szerzett legitimitást a választásokon, mivel mindig a PSD jóvoltából jutott parlamenti képviselethez. Az írás felidézi, hogy Gabriel Oprea 2003-ig a hadsereg hivatásos tisztje volt, politikai karrierjét pedig a PSD-ben kezdte, amelynek színeiben 2004-ben és 2008-ban parlamenti képviselővé választották. Oprea 2010-ben alapította meg saját pártját, éppen azokból a volt PSD-tagokból, akik hajlandók voltak - az akkori államfő, Traian Băsescu nyomására - egy jobboldali kormánynak bizalmat szavazni. Amikor 2012-ben megváltozott a "politikai migráció" iránya, akkor az UNPR megint a PSD-vel lépett szövetségre.

Oprea 2008 óta - jobb- és baloldali kormányok idején is - több ízben állt a belügyminisztérium, illetve a védelmi tárca élén, nehezen behatárolható ideológiájú pártja pedig mindig a "nemzeti érdekre" hivatkozva sorol a feljövőben lévő politikai oldal mellé - mutatott rá a Romania Libera.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?