Pénz- és személyzethiánnyal küszködik a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház

Pénz- és személyzethiányra panaszkodik a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház vezetősége. András Nagy Róbert, a legnagyobb háromszéki egészségügyi intézmény igazgatója keddi sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy számításaik szerint év végéig 1,9 millió lejes hiányt lesznek kénytelenek elkönyvelni.

Magyarázata szerint ez abból adódik, hogy a kórházban zajló építkezések, korszerűsítési munkálatok miatt mintegy ezerrel csökkent a beutalt betegeik száma, ezzel párhuzamosan pedig nőttek a kiadásaik, hiszen nőtt a gáz, a villany és gyógyszerek ára és a minimálbér is.

A kórházmenedzser szerint folyamatosan személyzethiánnyal küzdenek, de a pénzhiány miatt nem is nagyon tudnak alkalmazni, sőt előfordulhat, hogy tárgyalásokat kell kezdeniük a szakszervezettel egyes pótlékok csökkentéséről, ami miatt még kevésbé lesz vonzó a háromszéki egészségügy.

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház idén 82 szabad állást hirdetett meg, de csak 53-at sikerült betölteni. Az állásokra leginkább asszisztens és kisegítő személyzet jelentkezett.

András Nagy Róbert elmondta, tapasztalata szerint nem a rendszerben dolgozók vándorolnak el, hanem a friss végzősök szerződnek egyenesen külföldre.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója, Antal Álmos bírálta a Kovászna megyei prefektúrát, mivel elmondása szerint a kormánybiztos úgy állította össze a háromszéki befektetések prioritási listáját, hogy azon nem szerepel a kórház. A főorvos megjegyezte, hogy a betegek nem csendőrlaktanyákban és rendőrségen gyógyulnak. Az egészségügyi intézmény vezetősége ugyanakkor eredményként értékelte, hogy megszerezték a legmagasabb minősítésű akkreditálást, és idén hat szakorvost is alkalmaztak. 

Kapcsolódók

Kimaradt?