Miért kerülik el Romániát az illegális bevándorlók?

Az idei első fél évben 12 százalékkal, 744-re emelkedett a menedékkérelmek száma Romániában a belügyminisztérium keretében működő bevándorlási felügyelőség szerint a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A felügyelőség keddi közleménye megállapította, hogy a több év során összegyűjtött adatok tanúsága szerint emelkedőben van a menedékkérelmek száma. A legtöbb ilyen kérelmet Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezettek nyújtották be.

Az idei első fél évben benyújtott 744 kérelemből eddig 691-et bíráltak el: 224 esetben nemzetközi védelmet nyújtottak Romániában a kérelmezőnek, 109-en kaptak menekültstátust, további 115 ember pedig kiegészítő védelemben részesült - olvasható a közleményben, amelyből mindazonáltal nem derül ki, hogy a többi kérelmet miként bírálták el a hatóságok. A valamilyen védelem alatt álló menedékkérők közül 177-en vettek részt beilleszkedési programokban.

Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő szerint a hét végéig több mint 95 ezren lépték át illegálisan a magyar határt.

Az ellenőrzések során 1146 külföldit találtak a hatóságok, akik illegálisan tartózkodtak Románia területén, ez a szám csaknem 5 százalékkal magasabb a tavalyi első fél évhez képest.

Az év első hat hónapjában a hatóságok több mint 107 ezer tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldit vettek nyilvántartásba. Legtöbben a gazdaságilag fejlett régiókban és egyetemi központokban, például Bukarestben, a mellette lévő Ilfov megyében, valamint Temes, Iasi és Kolozs megyében élnek. 48 ezer külföldi az Európai Unió tagállamaiból érkezett, a legtöbben közülük Olaszországból, Németországból és Franciaországból. Az EU-n kívül a legtöbben a Moldovai Köztársaságból, Törökországból és Kínából jöttek Romániába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?