Lázongtak a röszkei menekülttábor lakói, rendőröket vetettek be

A rendőrség bevetési osztályának több tagja jelent meg Röszkén annál a hangárnál, amelyben több száz illegális bevándorlót helyeztek el ideiglenesen, miután a hangárból "Freedom!" (szabadság) és "UN!" (ENSZ) felkiáltások hallatszottak - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A kommandósok teljes felszerelésben mentek az épületbe, ahonnan a nőket és a gyerekeket kiterelték. A helyszínen több mint harminc rendőrautó és csapatszállító volt. A Röszke melletti hangárban helyezik el ideiglenesen a korábban elfogott illegális bevándorlókat, ahol rögzítik adataikat, enni és inni kapnak, innen pedig továbbszállítják őket az ország különböző pontjaira.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek annyit mondott, hogy kisebb konfliktus történt délután a hangárban, amelyet sikerült rendezni, rendőri beavatkozásra nem volt szükség. Hozzátette: ütemezetten zajlik az emberek elszállítása.

Ezért tiltakoztak

Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtök esti tájékoztatása szerint az ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés miatt tiltakoztak az illegális bevándorlók, akik kifogásolták, hogy nem kapnak európai vízumot.

Kovács Zoltán szerint a szerdán Szegeden elfogott illegális migránsok közül 30-40 ember az esti élelmiszerosztás előtt "lázítani kezdte a többieket". Nem akarták, hogy biometrikus adataikat rögzítsék, tehát ujjlenyomatot vegyenek tőlük és lefényképezzék őket. Az adatrögzítés egyébként a dublini eljáráshoz kapcsolódik - mondta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?