Com’on Kolozsvár: fiatalok százai mozdultak rá az akcióra

Sikeresnek tartják a kezdeményezők a Com’on Kolozsvár – Ifjúsági részvételi költségvetés Kolozsváron projekt eddigi eredményeit. Az ötlet a Pont csoporté, amely gyorsan partnerre talált a városi önkormányzatban, így decemberben már meghirdették a pályázatot, erről akkor írtunk is, itt.

A terv az volt, hogy a Kolozsvár – Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 programnak köszönhetően a városi költségvetésből félmillió lejjel támogatják 250 ötlet megvalósulását, amit egy legalább 3 tagú, 14-35 év közötti fiatalokból álló csoport agyalt ki, lásd itt a szabályzatot.

Noha az eredeti elképzelés szerint a legtöbb szavazatot kapó első 250 tervezet számíthatott támogatásra, ez a szám végül 117-re csökkent, ugyanis majdnem minden pályázó a maximális összeget (1000 eurót, vagyis 4500 lejt) kérte projektje megvalósításához. Farkas András, a Pont csoport projektmenedzsere Emil Boc polgármesterrel és a finanszírozókkal közös sajtótájékoztatóján azt mondta, a többi pályázatra is igyekeznek finanszírozókat találni és megpróbálják gyakorlatba ültetni a későbbiekben.

„A projekt jól halad, habár még van néhány kihívás, aminek a végére kell jutnunk” – értékelte Farkas András a maszol.ro-nak a Com’on Kolozsvár projekt jelenlegi stádiumát. Most a tervek kivitelezésének, a finanszírozások eljuttatásának időszaka van, év végén történik meg az összegzés és végső kiértékelés. Az ötlet ugyanakkor annyira jó fogadtatásnak örvendett Kolozsváron, hogy felmerült: más nagyvárosokra is kiterjesztik a jövőben. Bukarest, Temesvár, Iasi, Brassó, Craiova, Szeben merült fel lehetséges partnerként, ezekbe a városokba, valamint Brüsszelbe és Strasbourgba még ebben az évben ellátogat a projekt karavánja és bemutatják a kolozsvári sikersztorit.   

A kezdeményezés valóban megmozgatta a kolozsvári ifjúságot: 248 csapat regisztrált be a versenybe, ez minimum 744 fiatalt jelent, hisz a szabályzat egyik kitétele volt, hogy a pályázó csoportoknak legalább 3 főből kell állniuk. 451 javaslat született, az adminisztratív ellenőrzés után 437 projekt maradt versenyben, ezeket most is meg lehet nézni a cc.yourcluj.ro honlapon.

A legtöbb szavazatot (920 voksot) a Musai-Muszáj akció kapta. A sajtótájékoztatón felmerült, hogyan viszonyul Emil Boc ahhoz, hogy a városi költségvetésből finanszírozást kap egy olyan kezdeményezés, amelynek célkitűzéseit a polgármester több ízben meghiúsította. „A Musai-Muszáj csoport tiszteletreméltó része városunk közösségének, amely ugyanazokat a jogokat élvezi, mint minden más civil kezdeményezés” – adta meg Boc az ügyvédi választ, hozzátéve, hogy a „törvényes előírások betartásával” minden indítvány célba érhet.

A kezdeményezők első pillanattól a többnyelvűség mellett kötelezték el magukat, szinkronban kommunikáltak magyarul és románul. A visszajelzésekből viszont Farkas András azt a következtetést vonta le, hogy magyar fiatalok részéről is több nyitottságra van szükség. „A pályázó informális csoportok között talán egy-kettő van, amely etnikailag vegyes, vagyis egyaránt tartalmaz magyar és román fiatalokat” – állapította meg a projektmenedzser, hozzátéve: lehet, hogy a jövőben prioritásként kéne kezelni azokat a projekteket, amelyek a két etnikumhoz tartozó személyek együttműködését, interakcióját szorgalmazzák.

Néhány adat a Com’on Kolozsvárról:

A fiataloknak 2014. december 16.–2015. február 28. között volt lehetőségük arra, hogy pályázataikat regisztrálják a Com’on Kolozsvár online platformján. A szavazás 2015. március

Beregisztrált csapatok száma: 248

A csapatok képviselőinek átlagéletkora: 25 év

143 csapat csupán egy kezdeményezést javasolt, míg 16 olyan csapat volt, amelyek a maximális számú, vagyis 5 kezdeményezést javasoltak.

18.782 személy szavazott

48.609 szavazat érkezett be

Az első 250 kezdeményezésre pedig 43.337 szavazat érkezett.

Az első adminisztratív ellenőrzés után 451 beregisztrált és formai szempontból elfogadható pályázatot számoltunk, amiből 437 kezdeményezés maradt versenyben a folyamat végéig.

Ezekből 8 kezdeményezés kapott több mint 500 szavazatot.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?