Településük múltjára emlékeznek Bözödújfaluban

Mint minden évben, augusztus első szombatján, az idén is megemlékeznek az egykori Bözödújfalu lakóiról,  a kitelepítettekről, a vízzel elöntött település múltjáról.

Huszonhatodik alkalommal szervezik meg a megemlékezést a Sirató falnak nevezett emlékhelynél, ahol minden évben ökumenikus istentiszteletet tartanak, hiszen ez volt az a falu, amely sokszínűségéről is híres volt, a római katolikusok, unitáriusok és reformátusok mellett itt éltek a székely-szombatosok is. Ma már csak egy-egy sírkő tanúskodik jelenlétükről a vízzel elöntött gazdaságok egykori kertjeiben, vagy egy-egy lépcső, vagy faldarab ha még áll a tóban, amely ma már horgász-paradicsom, nyaralók kedvelt helye.

Az elszármazottak, akik és akiknek házaik a falurombolás áldozatai lettek, minden évben visszajönnek, emlékeznek, felidézik a falu múltját, amikor még azt hitték, hogy van jövőjük.

Az augusztus 1-i, szombati megemlékezés is a hagyományhoz híven ökumenikus istentisztelettel kezdődik, amit követően bemutatják a kopjafafalut, a kopjafa faragókat, majd együtt járják be a falu jelképes utcáit, emlékezve annak lakóira. 

Kimaradt?