Példás összefogás: adományokkal segítik a székelyek a leégett ház lakóit

Összefogtak a gyergyószentmiklósiak, hogy segítsenek azokon a családokon, amelyeknek leégett a házuk vasárnap - tájékoztat a Marosvásárhelyi Rádió. A város több pontján is gyűjtik az adományokat a Halászok utcai károsultak számára.

A villámcsapás okozta tűz miatt fedél nélkül maradt a házban lakó négy bérlő család, megsemmisültek a gazdasági épületek, még a takarmány is elégett.

Az érintetteknek amúgy sem volt könnyű életük, szociális segélyben, családi pótlékban részsültek, és az egyik családnak felnőtt látássérült tagja is van - olvasható a rádió honlapján. Az önkormányzattól a bérlők nem, csak az ingatlan tulajdonosa kérhet gyorssegélyt.

Aki lakásigényléssel fordult a polgármesteri hivatalhoz, annak sem tudnak most segíteni, kérelmét ugyan figyelembe veszi az elbíráló bizottság, de meg kell várni, hogy a szociális tömbházban kiadásra alkalmas lakás szabaduljon fel. Ebben az esetben az emberi segítségnyújtás még jobban felértékelődik - nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Madaras Szidónia, az önkormányzat szóvivője.

Itt nézheti meg, hol fogadják a pénzadományokat.

Mi történt a Halászok utcában?

Habár száraz volt az idő és nagy volt a meleg, kétszer egymás után is mennydörgést lehetett hallani Gyergyószentmiklóson vasárnap délután - írja a Székelyhon. A dörgés után nem sokkal füst szállt fel a Halászok utcában egy csűrből és istállóból, de az udvar túlsó oldalán álló lakóházból is és a kertben álló nagy szénakazalból is.

Szemtanúk szerint mindez egyszerre történt, s nem az egyik helyről terjedtek a másikra a pillanatok alatt felcsapó lángok. A hatalmas füstöt és lángokat a város távoli részeiről is látni lehetett.

A hivatásos tűzoltók rövid idő alatt a helyszínre értek, de mivel a környéken nem működnek tűzcsapok, időbe telt, míg sikerült megoldani a vízellátást. Közben a szomszédság összesereglett, mindenki segíteni akart, ahogy tudott, de a város más részeiből is sokan érkeztek. A kíváncsiság vonzotta őket oda, de percek alatt önkéntes tűzoltókká váltak. Legalább kétszázan adogatták kézről kézre a vedreket.

Többen, látva, hogy az égő szénakazal oltásához kellett elsősorban kézi erő, villát ragadtak és elhordták a szénát. A vízhordók és villázók között voltak, akik ünnepi asztaltól felugorva, félcipőben és öltönyben, kisestélyiben álltak be a láncba vedret adogatni.

Közben megérkeztek a szárhegyi, alfalvi és csomafalvi önkéntes tűzoltók is, így már több vízsugár oltotta a lángokat. A ház azonban teljesen kiégett, csak a téglafalak maradtak állva. Megsemmisült egy istálló és egy csűr, és több, kisebb gazdasági épület. Az oltást a délután ötkor érkező felhőszakadás fejezte be. 

Kapcsolódók

Kimaradt?