Kiderült, hogy mi okozta a hatalmas csíkszeredai tüzet (VIDEÓ)

Vélhetően az épületben tartózkodó hajléktalanok okozták azt a tüzet, amely miatt leégett vasárnap a csíkszeredai kötöttárugyár tetőzete – nyilatkozta hétfőn az Erdély FM-nek Ovidiu Dudu, a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

A volt gyár évek óta használaton kívül van, tetőzete vasárnap délután gyulladt ki. Az épület felső szintje teljesen leégett, a többi emeletet azonban nem érintette a tűz. A Székelyhon beszámolója szerint az égő gyár füstjét több kilométerről látni lehetett, és az átláthatatlan füstfelhő megnehezítette a tűzoltók dolgát is.

A tüzeset súlyos volt: a hatóságok a robbanásveszélyre hivatkozva minden gyalogost, kerékpárost elküldtek az épület környékéről, a járművek áthaladását pedig biztosították. A tűzoltóság minden bevethető embert mozgósított, hogy a négy oldalról körülvett, több tűzcsapról táplált vízágyúkkal bombázott kötöttárugyárról a lángok ne terjedjenek át a szomszédos épületekre.

Ovidiu Dudu elmondta, lezárult a helyszíni vizsgálat, és azt feltételezik, hogy emberi gondatlanság okozta a tüzet. „Egy személy éppen akkor jött ki az épületből, amikor tegnap kiért az első tűzoltó alakulat a helyszínre. Elkértük a nevét és az adatait, és ezeket átadtuk a rendőrségnek, hogy folytassák a nyomozást, tudják meg, hogy mi dolga volt az épületben, és találják meg azokat a személyeket, akik az ingatlanban laktak" – mondta a szóvivő.

https://www.youtube.com/watch?v=7VYVKGQ49oY

Ovidiu Dudu szerint az épület tetőzete egy 5000 négyzetméteres felületen égett le, a fagerendákat és a fém borítólemezeket teljesen el kellett távolítsák. Vasárnap éjjel fél 12-ig dolgoztak a helyszínen, hétfő reggel pedig újabb két alakulat folytatta a bontást. A keletkezett károkat 20 ezer lejre becsülik. 

Kimaradt?