Elutasították Magyarországon a mesterire jelentkező erdélyi magyar hallgatókat

Akárcsak tavaly egy ideig, idén sem jelentkezhetnek oklevél hiányában az alapképzést frissen elvégző erdélyi magyar diákok mesterképzésre magyarországi egyetemekre. Míg múlt évben végül ez a gond megoldódott, ebben az évben – jelen állás szerint – diszkriminálják a romániai magyar hallgatókat.

Minderről az egyik pórul járt friss végzős erdélyi diák számolt be – több sorstársa nevében – a Maszolnak. Szerkesztőségünknek írt levele szerint egyetemi oklevél hiányában a diplomát helyettesítő oklevéllel adták le jelentkezésüket magyarországi mesterképzésre. Ezt mindannyian abban a hitben tették, hogy az egy éve történt nézeteltérés után idén nem lesz a tavalyihoz hasonló problémájuk.

A félreértések elkerülése érdekében június 24-én reggel telefonon érdeklődtek a www.felvi.hu ügyfélszolgálatánál, ahol azt az információt kapták, hogy ha az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Irodánál hiteles fordítást készítenek a diplomájukat helyettesítő igazolásról, akkor problémamentesen elfogadják az iratot. Ehhez képest múlt hét végén a www.felvi.hu felületén az igazolások mellett az Elutasítva szó jelent meg, a következő magyarázattal: „A 2015. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során benyújtott oklevél-igazolás nem fogadható el felsőfokú végzettség igazolására.”

"Ha elegendően vannak, megoldódik"

A kárvallott diákok egy része ekkor levelet írt az ügyfélszolgálatnak, mások telefonon keresték az illetékeseket. A telefonos megkeresésre azt a választ kapták, hogy július 23-án jelenik meg a fellebbezési mező a honlapon, és ha elegendő külföldi/romániai diák él az óvás lehetőségével, akkor elfogadják az igazolásukat és folytathatják tanulmányainkat azokban az intézményekben, amelyekben szeretnék. Hozzátették: ha ez nem történik meg, akkor sajnálják, remélik, jövőre már meglesz az eredeti diplomájuk és így újra végigjárhatják a februártól szeptemberig tartó utat.

Elektronikus úton már elutasítóbb sőt, teljesen elutasító választ kaptak az erdélyi diákok: „Valószínűleg valamilyen félreértés történhetett korábban, ugyanis külföldi felsőoktatási intézményben befejezett tanulmányokról, illetve a felsőfokú oklevél megszerzéséről szóló igazolást nem fogadunk el. Kizárólag az eredeti felsőfokú oklevél másolatát és annak fordítását”.

Diszkriminációnak érzik

A kárvallott egyetemista levelében a többiek nevében is úgy fogalmaz: diszkriminációnak érzik a történteket, hiszen mindenki azért adta le jelentkezését a magyarországi képzésre, mert nem erre számított. „Az (állítólagos) új törvények behozatala és a megértés hiánya ahhoz vezetett, hogy több tucat frissen végzett romániai magyar diák áll értetlenül, mindkét oktatási rendszer részéről zárt kapukkal találva szembe magát. Saját hibánkon kívül megfosztottak bennünket a tanuláshoz való jogunktól, melyet értetlenül fogadtunk. Magyar intézményben tanuló diákként jóval többet kérnek tőlünk, mint azoktól, akik az anyaországban tanultak” – olvasható a levélben.

A pórul járt egyetemi hallgatók létrehoztak egy Facebook-csoportot is.

Ez történt tavaly is

A magyarországi egyetemek mesterképzéseire jelentkező határon túli magyar diákok múlt évben is szembesültek azzal, hogy a felvi.hu internetes felületen - ahol a felvételik adminisztratív részét online intézik - a bejutási pontjaik nullázódtak. A diákok az érintett intézményekhez és hivatalokhoz folyamodtak a helyzet rendezését kérve.

A diákok jelezték a problémát Soós Annának, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesének is, aki egyeztetett a magyarországi felsőoktatási államtitkársággal, és megegyeztek abban, hogy az adminisztratív okok miatt késő oklevelek hiányában az oklevél elnyerését igazoló dokumentumot is elfogadják a magyarországi felsőoktatási intézmények.

FRISSÍTÉS: Meg fog oldódni a magyarországi mesterképzésre jelentkezők problémája - mondta Soós Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektor-helyettese a Transindexnek."Beszéltem a magyarországi minisztérium képviselőivel, és el fogják fogadni azoknak a romániai alapképzést végzőknek a jelentkezését, akik magyarországi mesterképzésen szeretnének továbbtanulni" – mondta Soós. Hozzátette, hivatalos átirattal fogja igazolni, hogy Romániában nem bocsátanak ki megfelelő időben okleveleket, és így a törvény szerint érvényes igazolást kell elfogadniuk. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?