Betiltanák a kerékbilincset Csíkszeredában

Miután a legfelsőbb bíróság törvénytelennek nyilvánította a szabálytalanul parkoló autók elszállítását, a csíkszeredai önkormányzat EMNP-s tanácsosai azt javasolják, hogy ezentúl kerékbilincselés is kerüljön ki a parkolási szabályzatból.

Várhatóan rendkívüli tanácsülésen tárgyalja újra a városi parkolási szabályzatot a csíkszeredai városi tanács, ha sikerül előkészíteni a szakbizottságokban a kerékbilincselés törlését indítványozó módosító tervezetet.

A javaslatot az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosai terjesztették elő. Szabó Soós Klára önkormányzati képviselő a legutóbbi testületi ülésen napirendre hozta a témát. Eredetileg csak azt a cikkely kellett volna törölni a szabályzatból, hogy – a korábbi legfelsőbb bírósági ítéletnek megfelelően – a közterületeken szabálytalanul állomásozó autókat többé nem szállíthatják el erre szakosodott cégek, ám az EMNP frakció a kerékbilincselés törlését is javasolta.

Szabó és a szintén EMNP-s Tőke Ervin azzal érveltek: országosan egyre több perben a lebilincselt kerekű autótulajdonos javára dönt a bíróság, ezért az „önkényes” bilincseléseket a jogi bizottság is kifogásolta. Szabó Soós Klára felvetése szerint a parkolási szolgáltatást is vissza kellene vennie a városházának. A tanácsos hozzátette: természetesen ez esetben sem támogatják a kerékbilincselést, értelmezésük szerint ez  „kihágásnak” minősülő jogi visszaélés.

Antal Attila ideiglenesen polgármesteri hatáskörrel felruházott alpolgármester arra biztatta a testületet és a javaslattevőket: egy következő, akár rendkívüli ülésig vitassák meg a kerékbilincselés kérdését, és külön szavazzanak a kérdésben. A parkolási szabályzatból így eddig mindössze az elvontatás lehetőségéről szóló cikkelyt. A határozattervezetet ebben a formájában az EMNP-s képviselők nem szavaztak meg.

A rendkívüli ülés időpontja még nincs leszögezve, a testület következő rendes ülését a hónap utolsó csütörtökén tartják.

Kapcsolódók

Kimaradt?