Babakocsis „autórobbantásra” készülnek Székelyudvarhelyen

Megpezsdült a virtuális Udvarhely, szűk 24 óra alatt 300 hozzászólást és 50 megosztást meghaladt a Facebookon a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség szerdán elindított figyelemfelkeltő akciója. Megversenyeztetik azokat a szórólapmintákat, amelyen babakocsis anyák szélvédőkre tűzendő üzenetei szerepelnek.

A székelyudvarhelyieknek jó ideje elegük van a járdákon parkoló autókból. Különösen érvényes ez a babakocsi anyukára, akik lassan képtelenek biztonságosan közlekedni a járművek miatt.

A helyi önkormányzat ezért csütörtökön módosította a gépjárművek járdán történő állomásozását szabályozó korábbi tanácshatározatot. A módosított határozat jogerőre emelkedése után a városi rendőrség hatáskörébe is bekerül a járdán parkolás büntetése.

Lájkverseny a szórólapmintáknak

Ezzel egy időben a helyi rendőrség lájk-versenyt hirdetett Facebookon: a városlakók arról szavaznak, melyik szórólaptípust kellene a babakocsis anyáknak nyomtatva odaadni a kifüggesztettekből ahhoz, „hogy bátran használják, tegyék fel a helytelenül parkoló autók szélvédőjére, üzenve ezzel, hogy csak együtt tudjuk civilizáltabbá tenni Székelyudvarhelyet".

Egyelőre egyforma dizájnú, csak magyar szövegű minták közül lehet csak válogatni az oldalon – a kialakult vita pezsgő ötletbörzéje jól jelzi, hogy „ütősebb” arculattervet, ötletet, és többnyelvűséget is kívánna a valóban hatékony kampány.

Mint a városháza honlapjáról is kiderül: László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője, a projekt kezdeményezője kéri a babakocsis anyák segítségét, partnerségét.  „Egyetlen helytelenül parkoló autó akár több tíz gyalogosnak, kerékpárosnak, babakocsisnak okoz kellemetlenséget. Láttam olyat, hogy egy anya babakocsistól kellett lemenjen az útra, mert másként nem tudott volna elmenni a helytelenül parkoló autó mellett. Ez balesetveszélyessé teszi úgy a gyalogosok, mint az autóvezetők közlekedését. Figyeljünk jobban egymásra!” – olvasható a honlapon.

A helyi rendőrség különben állandó partnerségben gondolkodik, ezért direkt kapcsolatot ajánlanak. „Ha a városlakók rendellenességet látnak, bátran jelezzék a helyi rendőröknek vagy a 0266-210210-es vagy a 0372-100166-os telefonszámon” - hirdetik.

Kimaradt?