Csoma Botond: a közösségért dolgozni mindig érdemes

Szabadidő, karrier, DNA, kisebbségi jogok és sok más téma került az asztalra a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum által szervezett Köz/Élet/Tér című eseményen. Az előadássorozat első meghívottja Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ frissen megválasztott elnöke volt.

Közel két órán át faggatták a jelenlévők a Csoma Botondot, aki elmondta, hogy több éve dolgozik már politikában és úgy gondolja érdemes a közélettel foglalkozni. Geréd Imre, kolozsvári városi tanácsos kérésére a Csoma elmesélte, hogyan iratkozott be az RMDSZ-be több mint 15 éve és hogy azóta, mi is történt vele a politikai pályán.

Elmondása szerint, amikor először találkozott az RMDSZ-es testületekkel, akkor ott fiatalokat nem lehetett látni, nagyon kevesen voltak: „Úgy éreztem, mintha a politika egy korban és eredményekben előrehaladott réteg kiváltsága lett volna. Ehhez képest mára sokkal nyitottabb lett az RMDSZ, sok fiatalt látunk a különböző testületekben és számít a fiatalok véleménye”

Csoma Botond azt is vázolta, mi változott azzal, hogy megválasztották a megyei szervezet élére. Elmondta, hogy lemondott a Szabadelvű Kör országos elnökségéről, hiszen a megyei elnöknek platform függetlennek kell lennie, illetve felmondott munkahelyén is, hogy minél több figyelmet fordíthasson a szervezet újjáépítésére. Ezek az információk több kérdést is eredményeztek a hallgatóság részéről. Az egyik kérdés a platformról való távozásra vonatkozott, amennyiben felhagyott volna az elveivel míg a másik a megélhetésére vonatkozott.

„Mindig is szabadelvű voltam és ezt sosem tagadtam. Viszont egy megyei szervezet vezetőjeként nem politizálhatok ideológiai alapon, valamennyi tábor véleményét figyelembe kell vennem.” – válaszolt Csoma. Ugyancsak hallgatói kérdésre, a napokban aktuális homoszexuálisok  jogairól szóló témában úgy vélte, hogy a romániai magyar vezetők főként azért nem foglaltak álláspontot a kérdésben, mert mással vannak elfoglalva: „A magyar kisebbség számára is számos jogot kell még kivívni és meglévőket gyakorlatba ültetni. Nem hiszem, hogy nem értékelnék kisebbségvédelmi sikernek az amerikai döntést, de számos más, kérdés van ami, már tematizálta az erdélyi magyar kisebbségvédelmi munkát.”

Zárószóként Csoma munkára hívta a fiatalokat, buzdította őket, hogy vegyenek részt a politikában, mert az egy szép pálya: „Ne csak a szalagcímeken megjelenő híreket lássátok, hanem a rengeteg közösségi munkát is ami ezek mellett van. A közösségért dolgozni mindig érdemes”

A Köz/Élet/Tér nevű eseményt a Kolozs megyei Ifjúsági fórum szervezte meg első alkalommal. A szervezők több hasonló beszélgetést terveznek az év hátralévő részében, ahová aktív és visszavonult közéleti szereplőket és politikusokat hívnak majd meg. Céljuk, hogy a fiataloknak bemutassák a közéleti szerepvállalás emberibb oldalát, mind azt ami miatt elhivatottan végzik a közösségi vezetők a munkájukat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?