Képességvizsga: Székelyföldön jobbak voltak a román diákok

A román tannyelvű iskolák uralják a képességvizsga-eredmények szerinti toplistákat Székelyföldön – derül ki a megyékre lebontott átlagokból.

Mint beszámoltunk róla, idén a nyolcadikosok 79,3 százaléka írt ötös feletti jegyet. Hargita megyében egyetlen 10-es átlag sincs, Kovászna megyében is csak kettő. Az átmenő jegyek aránya megyénként így alakult:

Hargita megyében a maroshévízi O. C. Tăslăuanu Elméleti Líceum nyolcadikosai voltak a legjobbak, vizsgáik átlagosztályzata 8,00 volt. A második helyre a székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum (7,92) került, a harmadik a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskola (7,87), a negyedik a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium (7,85), az ötödik pedig gyergyószentmiklósi Sfântu Nicolae Elméleti líceum (7,77).

Kovászna megyében a legjobban a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnázium diákjai teljesítettek, 8,66-os átlaggal. A második a kovásznai Avram Iancu Általános Iskola (8,26), a harmadik a bodzafordulói Nicolae Rusu Általános Iskola (8,03). A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium a negyedik került 8,01-es átlaggal, az ötödik pedig a bodzafordulói Mihail Sadoveanu Általános Iskola (7,90).

A legjobbak az országban a képességvizsgák eredményei alapján a galaci Vasile Alecsandri Főgimnázium diákjai, 9,62-es átlaggal. A második a bákói Gheorghe Vranceanu Főgimnázium (9,61), a harmadik a kolozsvári Emil Racoviță Főgimnázium (9,59). 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?