Képességvizsga: a nyolcadikosok 79,3 százaléka írt ötösön felül

Idén a nyolcadikosok 79,3 százaléka kapott átmenő jegyet a képességvizsgán – ismertette pénteken az óvások előtti országos eredményeket az oktatási miniszter.

A diákok jobban teljesítettek, mint tavaly, amikor – az óvások előtt – csak 70,78 százalék ért el ötösön felüli átlagot – mondta Sorin Câmpeanu. Tájékoztatása szerint a színtízesre vizsgázó diákok száma idén 409 volt, tavaly kevesebb, 225.

Országos szinten csupán Teleorman megyében csökkent a múlt évhez képest az átmenő jegyre vizsgázó diákok száma. A legjobban a Brăila megyei nyolcadikosok teljesítettek, 92,4 százalékuk kapott ötösnél nagyobb osztályzatot. A tavalyi első Kolozs megye idén a második lett 91,5 százalékkal.

A középiskolába való felvételi idén is számítógépes elosztás szerint történik, amely során 75 százalékban a képességvizsga jegyének és 25 százalékban az általános iskolai médiának az átlagát veszik figyelembe. A helyek számítógépes elosztása három időpontban történik: július 14., július 23. és szeptember 3-4. között.

Kapcsolódók

Kimaradt?