Spamek: nem minden lottónyeremény igazi

Aki már nem kapott életében pénisznövelésre vagy mellnagyobbításra buzdító levelet, az nem használ e-mailt. A spameket (levélszemeteket) jó esetben reflexből írtjuk, rossz esetben rájuk kattintunk, és besétálunk a csapdába. Június 23. a spam-ellenes világnap, amikor arra érdemes figyelmeztetni az embereket, hogy a világhálón nem minden lottónyeremény igazi.

A Kaspersky Lab vírusirtó program 2014-es felmérései szerint az e-mailes forgalom 66,76 százalékát tették ki a spamek, ez közel három százalékkal kevesebb az előző év arányainál. A levélszemetek háromnegyede 1 kilobájtnál kevesebbet foglalt, 16,71 százalékukat pedig az Egyesült Államokból küldték.

A tavalyi év során 260 millió esetben észleltek kísérletet adathalászatra, a legtöbb esetet Brazíliából jelentették: az ország felhasználóinak 27,47 százalékát érintette a probléma. Számszerűen Oroszország szenvedte el a legtöbb adathalászatot, ami a Kaspersky-felhasználók 17,28 százalékát jelenti.

Alább az látható, hogyan alakult a spamek aránya az e-mailforgalomban a 2014-es év különböző hónapjaiban:

 

Az okostelefonokat sem kímélik: egyre több a spam itt is, gyakran valós applikációk hamis értesítéseinek formájában jelennek meg, vagy okostelefonról küldött e-mailek rosszindulatú másolatában. Nőtt a száma azoknak a spameknek is, amelyek SMS-ben vagy népszerű applikációkon keresztül érkeznek, mint a WhatsApp, a Viber stb.

A spamek számos világeseményt kihasználtak, az utóbbi években: az olimpiai játékokat, a FIFA világbajnokságot, Nelson Mandela halálát, az ukrajnai eseményeket, vagy éppen az ebolát.

Az angol spam szó eredetileg egy Amerikában konzervként forgalmazott hústermék neve (Spam, Spiced Pork And Ham, magyar megfelelője a löncshús), amely a Monty Python angol komikuscsapat Monty Python Repülő Cirkusza című tévésorozatának egyik jelenetében tűnt fel. Itt a „kéretlenül ránk erőltetett valami” jelölője. Nincsen egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy mit kell spamnek tekinteni. A platformfüggetlenség miatt szigorúan technikai tipizálás nem lehetséges. A spam kéretlen elektronikus reklámüzenet, mely terjedhet e-mailben, SMS-ben, de gyakran használják a kifejezést a papírformában terjesztett szórólapokra is – írja a Wikipédia.

A legtöbb támadásnak a globális internetes portálok vannak kitéve: az összes támadás 42,59 százaléka ezeket a szájtokat érinti, de az online pénzügyi honlapok (28,74 százalék) és a közösségi hálók (15,77 százalék) is jelentősen érintve vannak. A Kaspersky tanulmánya leszögezi: 2015-ben nem várnak jelentős fejleményeket, de csökkenni fog a spamek aránya.

A spamek ellen számos módon lehet védekezni, ezekből a Vírus Híradó összegyűjtött néhányat. Kéretlen e-mailt sem megnyitni, sem rá válaszolni nem ajánlott, vásárolni még annyira sem szabad. Vírusölőket mindenképpen használjunk, ezekből ingyenesen elérhetőket is találni. Haladók itt olvashatnak még többet a védelemről.

Nevetünk a nyomorunkon

Számos vicces – vagy éppen nevetséges spam-et kaphatunk e-mailen, egy honlap például a levelek poénos tárgyát gyűjti össze, mint az "vigyáz a testsúlyodra. amputálj", "torpedóméretű f...k", "karácsonyi erőszak-sorozat", "cica érsek".

Egy magyar blogon talált vicces spamben a Feng Shui áldást taglalták meglehetősen Google Translate-szagú magyarsággal: "A Kína Feng Shui szerint ez év júliusa “zsák pénz” hava. Azért mert 5 péntek, 5 szombat és 5 vasárnap van július hónapban.Ezzel a jelenséggel minden 823. évben találkozunk. A kínaiak szerint ha elküldöd ezt a barátaidnak, 4. napon pénz áll a házhoz, ha nem kuldod tovább szegény maradsz! Próbáld ki!"

Egy másik blogon olyan levelet idéznek, amelynek az első sora után abbahagyták az olvasást: "Cégünk 2008. decemberében alakult. Tevékenysége igen szerteágazó."

(Címlapi képünk forrása: marketingland.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?