Felzárkóztatnák a hátrányos helyzetű közösségeket Háromszéken

A Kovászna, Hargita és Maros megyékben a szociális kirekesztődés veszélyének feltérképezése céljából elindított United Networks – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért projektről számoltak be kedden Háromszéken.

Az egybegyűlteket Henning László-János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte, aki kifejtette: 2015 a fejlesztések éve. Az elindított beruházásoknak és projekteknek köszönhetően nemcsak a megye infrastruktúrája, de szociális hálója is fejlődik. Az alelnök elmondta, a megyei önkormányzat minden évben nagy figyelmet fordít a szociális rendszer támogatására.

A projektet támogató Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője, Vass Mária szerint a pályázat jó lehetőséget ad arra, hogy az intézményes hálózatot fejlesszék, megerősítsék, és hogy a különböző intézmények hatékonyabban együtt tudjanak működni. Emellett lehetőséget kaptak, hogy a pályázatot kiterjesszék az egész megyére, nemcsak a projektben érintett intézményekre.

A sajtótájékoztatón Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója kiemelte: 15 éve azon dolgoznak, hogy az önkormányzatokkal közösen végezzék munkájukat. A mostani projektet rendhagyónak nevezte, amelyben a Babeș-Bolyai Tudományegyetem szociológia szakának hallgatói is részt vesznek, szakfelmérést készítve a három megyében.

Ludescher László, projektkoordinátor a 12 hónap időtartamú, 2015. május– 2016. április közötti időszakban sorra kerülő, 1.334.750,00 lej összértékű projekt céljait ismertette, amely a szociális intézményi infrastruktúra fejlesztése a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrálása érdekében, beleértve a roma közösséget is Maros, Hargita és Kovászna megyékben. Emellett a tervek között szerepel az intézményi hálózat fejlesztése, 15 önkormányzat bevonása és képzése, három önkormányzat kapacitásának növelése, különös hangsúlyt fektetve a gyerekek és fiatalok igényeire, egy közösségfejlesztési folyamat elindítása által, amely magába foglalja a települések többdimenziós feltérképezését.

A projekt része a helyi fejlesztési stratégia és akcióterv kidolgozása, amely elősegíti a jövőben a rendelkezésre álló finanszírozási forrásokhoz való hozzáférést is. A projekt kedvezményezettjei közintézmények képviselői és szakemberei, a társadalmi integráció területén tevékenykedő civil és szakmai szervezetek.

Kimaradt?