Kiengedik a házi őrizetből Elena Udreát

Véget ért Elena Udrea „szobafogsága”: a legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, hogy a korrupciós bűncselekményekkel vádolt politikus bírósági felügyelet alatt, szabadlábon védekezhet.

A volt miniszter házi őrizete kedden járt le, és a bírósági tárgyaláson az ügyészek már nem is kérték a kényszerintézkedés meghosszabbítását. Ennek oka az, hogy korábban az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a büntető perrendtartás házi őrizetre vonatkozó előírásait.

Elena Udreát április 21-én állították bíróság elé az úgynevezett Bute-gála dossziéban. Egyebek mellett megvesztegetés három rendbeli elfogadásával és hivatali visszaéléssel vádolják.

A Traian Băsescu volt államelnök egyik bizalmasának számító Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás alkalmából a szerződés értékének 10 százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát.

Elena Udrea korábban hosszú ideig vizsgálati fogságban volt, megjárta a târgșori női börtönt is. Előzetes letartóztatását később házi őrizetre enyhítették.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?