Rendőrség: nem tiltjuk be a kibédi hagymaárusítást

Sem a Maros megyei forgalmi rendőrségnek, sem a helyi rendőrőrsnek nem áll szándékában betiltani Kibéden, hogy a helyi hagymaárusok a házuk előtt, a kapukban árulják a hagymájukat. Ám a rendőrség fenntartja, hogy az árusok törvényt szegnek.

„Van valami igazság abban, hogy gondban vagyunk a kibédi hagymaárusokkal, de idén még egyszer sem szólítottuk fel őket arra, hogy többé ne árulják a portékájukat az úton” – jelentette ki a maszol.ro-nak a Maros megyei nagyközség rendőrőrsének parancsnoka.

Szabó Istvánt arról faggattuk, mi a valóságalapja annak a hírnek, amely szerint betiltanák a messze földön ismert vöröshagyma-koszorúk árusítását Kibéden. A rendőrparancsnok vonakodott egyértelmű választ adni a kérdésünkre. Arra kért, forduljunk az ügyben a Maros megyei rendőrség szóvivőjéhez, mert bármit is válaszolna, „az értelmezhető lenne”.

Azt azért megjegyezte: nem a hagymaárusítás betiltása a hatóságok célja, hanem az, hogy a kereskedés törvényes keretek közt történjék. „A múltban valóban felszólítottuk néhányukat, hogy tartsák be a törvényeket. De nem akarjuk betiltani az árusítást. Magam is tudom, mit jelentenek a falunak. Hívja fel a szóvivőt, ő elmondja, hogy milyen törvények megszegéséről van szó” – jelentette ki a kibédi rendőrőrs parancsnoka.

Betiltási szándék nincs

A Maros megyei rendőrség szóvivője nem tud semmilyen betiltási szándékról. „Ha az árusoknak van engedélyük a polgármesteri hivataltól, akkor nincs semmi probléma” – mondta a maszol.ro-nak Andreea Pop, aki időt kért, hogy tájékozódjon az ügyben.

A szóvivő utóbb elmondta: a forgalmi rendőrségnél sem tudnak betiltási szándékról. „Az viszont tény, hogy ezek az árusok megszegik a törvényt” – jelentette ki. Andreea Pop a 195/2002-es sürgősségi kormányrendeletet (a KRESZ-t) idézte, amely szerint tilos a kereskedelmi tevékenység a közutak padkáján, a „biztonsági övezetükben” és a parkolókban.  „Az útpadkán történő kereskedés veszélyezteti a közlekedés biztonságát” – magyarázta.

A szóvivő nem tudott válaszolni arra a kérdésünkre, hogy szabtak-e már ki bírságot a kivédi hagymaárusokra a törvényszegések miatt, és arra sem, hogy számíthatnak-e a jövőben felszólításra vagy bírságolásra az árusok.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?