Egyre gyakoribb a mellrák a férfiak körében

Összefüggés lehet az elhízás rohamos terjedése és a férfiak körében gyakoribbá váló mellrákos esetek között - erre a következtetésre jutottak a Leeds-i Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a BMC Medicine online orvostudományi folyóiratban tették közzé.

Régóta bizonyított, hogy az elhízott férfiak zsírsejtjei olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek hatására a férfi nemi hormon, a tesztoszteron női nemi hormonná, ösztrogénné alakul át. Ebből egyenesen következik, hogy minél elhízottabb valaki, szervezetében annál több ösztrogén keletkezik. Azoknál a férfiaknál, akiknek a testtömegindexe (BMI) 25 felett van, magasabb a vér ösztrogénszintje.
    
"A férfi mellrákos esetek 90 százalékában a tumorsejtek felszínén találtunk olyan receptorokat, amelyek felismerik a női nemi hormonokat és felhasználják a vegyületeket a sejtek növekedéséhez" - hangsúlyozta Valerie Speirs professzor, a tanulmány vezető szerzője. A problémát súlyosbítja, hogy a koleszterin ösztrogént "utánzó" vegyületté képes átalakulni. Az elhízott férfiaknál megemelkedik a vér koleszterinszintje, így szervezetükben több ilyen "alakoskodó", a daganat burjánzását elősegítő vegyület képződik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?