Forgalmazási engedélyt kapott Belgiumban egy kannabisz tartalmú gyógyszer

Első alkalommal kapott Belgiumban forgalomba hozatali engedélyt egy gyógyszer, amelynek egyik legfontosabb hatóanyaga a kannabiszban is megtalálható úgynevezett tetrahydrocannabinol (THC) – írta pénteken a Le Soir című belga napilap.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter előző nap írta alá a kizárólag orvosi rendelvényre kiváltható gyógyszer forgalmazásáról szóló rendeletet, amelynek hatályba lépése a kormány közlönyében való megjelenést követő tíz nap múlva, tehát körülbelül a hónap végére várható.

A szájba fecskendezhető spray formában forgalomba kerülő készítmény kizárólag a szklerózis multiplexben szenvedő betegek számára írható fel, a mozgató idegek egy bizonyos típusú károsodásának, fokozott izomtónussal, izommerevséggel, görcsökkel járó, és az idő múlásával fokozatosan romló, kóros állapotának kezelésére. 

Ez a fajta izomkárosodás a szklerózis multiplexes páciensek mintegy kétharmadát érinti. A most engedélyezett gyógyszerben lévő kannabisz tartalmú hatóanyag, a THC a betegek többségénél – beleértve az előrehaladott állapotban lévőket is – jelentősen csökkenti az izommerevséget okozó mechanizmusok működését.

A miniszter rendelet hangsúlyozza, hogy a THC-tartalmú készítmény engedélyezése nem érinti a kannabisz úgynevezett rekreációs céllal történő fogyasztásának tiltását, ami továbbra is érvényben van Belgiumban – írja a Le Soir. A rendelet értelmében a forgalomba hozatali engedély vonatkozni fog mindazokra a további – ugyanezen hatóanyagot tartalmazó – gyógyszer készítményekre, amelyeket esetleg a későbbiekben kívánnak piacra dobni a gyógyszergyárak.

A Le Soir utal arra, hogy a most engedélyezett THC-tartalmú gyógyszer kizárólag a szklerózis multiplex okozta tünetek enyhítését célozza, Belgiumban az orvosi közösség nem kis része támogatná a fájdalomcsillapításra alkalmas kannabisz tartalmú készítmények receptre történő elérhetővé tételét is.

Kimaradt?