Nevet változtat a 158 éves Székely Mikó Kollégium

Nevet változtat a 158 éves sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium. 

Sebastian Cucu prefektusnak nem tetszett a kollégium szó, ezért a helyi önkormányzat kénytelen volt törölni az iskola megnevezéséből. A 158 éves, neves sepsiszentgyörgyi tanintézet, az elért eredményei alapján főgimnázium (colegiu național) besorolásra pályázott az oktatási minisztériumnál.

Az új megnevezése ez alapján „Colegiul Național Székely Mikó Kollégium” lett volna, csakhogy a háromszéki prefektúrának nem tetszett, hogy a román megnevezésben kétszer szerepel a kollégium szó, és bíróságon támadta meg a megnevezést, és meg is nyerte a pert.

Mivel az iskola számára fontos a főgimnázium besorolás, a fenntartó sepsiszentgyörgyi önkormányzat rendkívüli ülésén, egy ellenszavazat és két tartózkodás mellett új határozatot fogadtak el, amely szerint a megnevezésből törlik a kollégium szót, így a Székely Mikó Kollégiumból Székely Mikó lett, amely mellett a hivatalos dokumentumokban használható a főgimnázium rang is.

Mint arról beszámoltunk korábban Codrin Munteanu volt háromszéki prefektus is indított pereket magyar intézménynevek miatt. Kifogásolta, hogy egyes intézmények hivatalos neve kétnyelvű, így „Muzeul de Istorie a Breslelor Incze László – Incze László Céhtörténeti Múzeum” illetve „Casa de Cultura Kónya Ádám Művelődési Ház”. A volt prefektus törvényértelmezése szerint a hivatalos megnevezés csak az ország hivatalos nyelvén lehet, tehát nem szerepelhet benne a "művelődési ház" vagy "Céhtörténeti Múzeum" szóösszetétel, de a közigazgatási törvény értelmében ki lehet tenni a magyar táblát is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?