Háromszék: kétnyelvű intézménynevekért perelnek

A háromszéki önkormányzat megvédi a magyar nevű intézményeit, azért harcolnak, hogy a kétnyelvűség szellemében megfogalmazott elnevezéseiket megtarthassák.

Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus nyár eleji hivatalba lépése után első teendői közt, a közigazgatási bíróságon megtámadta a háromszéki önkormányzat azon döntését, amely révén a kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum felvette alapítója, Incze László nevét, illetve azt, amelyben a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a városi művelődési házat Kónya Ádámról nevezte el.

Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök arról tájékoztatott, hogy az önkormányzat jogászai benyújtották a válasziratot a Kovászna Megyei Törvényszékhez, azonban a jogerős ítélet még hónapokig is várathat magára.img 5819 Kezdi-muzeum foto-Henning-Janos

„Megvédjük igazunkat" - szögezte le Tamás Sándor, aki rámutatott: történészek, közéleti személyiségek, tanárok, egyszerű munkások, összesen több mint hatezren kérvényezték, hogy a kézdivásárhelyi múzeum vegye fel alapítójának, Incze Lászlónak a nevét. „A tanár úr nem csak az intézményért dolgozott, hanem Kézdivásárhely egyik meghatározó személyisége volt" – részletezte a tanácselnök. A Kovászna megyei önkormányzat is felkarolta a kezdeményezést, és március 3-án szoboravatással egybekötött névadó ünnepséget szervezett.IMG 0907-incze-laszlo-emlekunnep vargyasi

Codrin Munteanu prefektus viszont azt kifogásolja, hogy a hivatalos elnevezés kétnyelvű: tehát az intézmények hivatalos neve Muzeul de Istorie a Breslelor Incze László – Incze László Céhtörténeti Múzeum illetve Casa de Cultura Kónya Ádám Művelődési Ház. A háromszéki prefektus törvényértelmezése szerint a hivatalos megnevezés csak az ország hivatalos nyelvén lehet, tehát nem szerepelhet benne a "művelődési ház" vagy "Céhtörténeti Múzeum" szóösszetétel.

A közigazgatási törvény értelmében azonban ki lehet tenni a magyar táblát.img 5824 Kezdi-muzeum foto-Henning-Janos

„A kézdivásárhelyi múzeum jelenlegi elnevezése a kétnyelvűség szellemében született" – mondta Tamás Sándor. Hozzátette: finoman fogalmazva is furcsának találja, hogy a magyar elnevezések okozzák a legnagyobb gondot Kovászna megyében, ám, ami ennél is felháborítóbb, hogy ezzel a gesztussal több ezer ember akaratát húzzák keresztül.

„Kezdettől fogva értetlenül fogadtuk a döntés megtámadását, éppen ezért mindent megfogunk tenni annak érdekében, hogy a háromszékiek akaratát érvényesítsük" – magyarázta Tamás Sándor. Az önkormányzati vezető bízik abban, hogy a bírák döntése tárgyilagos lesz és ebben az ügyben nem születik olyan határozat, amely a hazai igazságszolgáltatás kettős mércéjének lenne bizonyítéka.

Kimaradt?