Hány kilencedikes próbálta ki a cigarettázást?

Június 12-ig vehetők át azok a díjak, amelyeket marosvásárhelyi középiskolás tanulók nyertek, és amelyeket a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem kutatói hirdettek meg dohányzásmegelőzés céljából kilencedikesek számára.

A kilencedik osztályos fiataloknak több mint a fele, vagyis 52 százaléka már kipróbálta a cigarettát – derül ki abból a felmérésből, amit a MOGYE kutatói végeztek. A kutatók egy amerikai számítógépes dohányzásmegelőzési program román és magyar nyelvű változatát dolgozták ki (ASPIRA), és alkalmazták a marosvásárhelyi IX. osztályosok körében. A kutatást egy utánkövetéses kérdőíves felmérés is követett – számolt be dr. Ábrám Zoltán programigazgató.

A kutatást, amelyben 79 kilencedikes osztály 1841 tanulója vett részt, a Maros megyei tanfelügyelőséggel és a Pedagógusok Házával együttműködve valósították meg. A részeredmények alapján a diákok több mint fele kipróbálta már a cigarettát (52,4%), 9,5%-uk már tíz éves kora előtt rágyújtott.

Minden negyedik diák (24,1%) havi rendszerességgel, és minden huszadik (4,6%) napi rendszerességgel cigarettázik. A fiatalok körében egyre inkább elterjedt a füstmentes dohányzási formák kipróbálása (57%), elsősorban az elektromos cigaretta és a vízipipa, kisebb mértékben rágódohány és dohánypor használata.

Ábrám Zoltán szerint, figyelembe véve azt, hogy a dohányos kilencedikesek 54 százaléka már a kezdeti dohányzás idején le szeretne szokni, sőt 1,5 százalékuknak ez már sikerült is, indokoltnak tartja a dohányzásmegelőzési iskolai programok alkalmazását akár online módszerrel is. A fiatalok dohányzással kapcsolatos szokásainak és attitűdjeinek részletesebb megismerését, valamint az ASPIRA számítógépes multimédiaprogram eredményességét a további adatfeldolgozás hívatott bizonyítani.

A Dohányfüstmentes Nemzetközi Napra figyelmeztetve került sor a héten arra az ünnepélyes találkozóra a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, ahol a szervezők érdemokleveleket adtak át az együttműködő pedagógusoknak és szervezőknek, valamint elkezdődött a diákok által elnyert tombolatárgyak kiosztása.

Az értékes nyeremények (táblagépek, sporteszközök) jegyzéke megtekinthető itt. A nyeremények átvehetőek június 12-ig, munkanapokon 9-13 óra között a MOGYE harmadik emeleti, 349-es számú termében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?