Keményen bírságolnák a tömbházablakból történő szemetelést

A szemetelést keményen bírságoló törvénytervezetet fogadott el hallgatólagosan hétfőn a szenátus. Azért hallgatólagosan, mert megvitatása kifutott a határidőből – számolt be az avocatnet.ro.

Így ha a képviselőház is elfogadja a jogszabályt, akkor 1000-től 2500 lejig terjedő bírsággal lesz büntethető az a polgár, aki háztartási hulladékot, különböző tárgyakat vagy folyadékokat dob ki a tömbházablakon, vagy a gépkocsi hamuzóját az úttestre üríti ki.

Előterjesztői szerint a lakónegyedekben a tömbházak közötti zöldövezet „senkiföldjének” számít, így lakók háborítatlanul szemetelnek. Ennek a jelenségnek az indoklás szerint csak kemény pénzbírsággal lehetne gátat vetni. „Más országokban a törvény szigorúan lesújt a szemetelőkre, emellett fel sem merül az, hogy valaki a tömbházlakása vagy az autója ablakából szemeteljen” – olvasható az indoklásban.

A tervezet a városgazdálkodásról szóló sürgősségi kormányrendeletet módosítaná. Ez a jogszabály szintén bünteti a szemetelést, ám a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalja a bírságok kiszabását. A szenátus közigazgatási bizottsága elutasításra javasolta a drasztikus büntetéseket előíró tervezetet, mert a testület szerint „sértené a helyi autonómiát”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?