Márton Árpád: káosz lesz a helyhatósági választásokon

Káosz várható a következő választások napján, hívja fel a figyelmet Márton Árpád. A háromszéki RMDSZ képviselő az új helyhatósági választási törvény kapcsán rámutatott: rengeteg problémát vet fel, hogy informatizálni kell a választási mechanizmust.

A politikus szerint a választási névjegyzéket számítógépes adatbázisban hozzák létre, ami könnyen összeomolhat, ezzel akadályozva a választási folyamatot. Az új jogszabály szerint ezentúl a választópolgár csak interneten tudja ellenőrizni, hogy melyik választási körzetben adhatja le voksát, ez a lehetőség a társadalom nagy része számára elérhetetlen.

A választások napján a polgárnak be kell mutatnia személyazonossági igazolványát, amelynek adatait egy elektronikai eszközzel leolvasnak, azok bekerülnek az országos adatbázisba, így próbálják kivédeni, hogy egy másik helyen is szavazhasson, illetve azt is jelzi, ha más szavazókörzetben kell leadja voksát, mint ahova jelentkezett.

Látva az egészségügyi kártya bevezetésekor tapasztalt káoszt, Márton Árpád szerint nem nehéz előre látni, hogy a helyhatósági választások napján összeomlik az informatikai rendszer. A háromszéki képviselő rámutatott, hogy amikor az egészségügyi kártyát egy időben 9000-en akarták használni a rendszer használhatatlanná vált.

Ehhez képest a választások napján 40 ezer szavazókörzet lesz az országban, amelyekben egy időben sokkal többen próbálják meg használni az informatikai rendszert, így az összeomolhat, akadályozva a választási folyamatot.  

Kapcsolódók

Kimaradt?