Antal Álmos: diszkriminálják a kisebb településeken élő betegeket

Súlyos problémák vannak az egészségügyi rendszerben. A betegek lakóhelyük szerint vannak diszkriminálva, hívta fel a figyelmet Antal Álmos. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház orvos igazgatója szerint nagyobb esélye van a túlélésre annak a betegnek, aki olyan városban lakik, ahol egyetemi klinika működik, mint például egy sepsiszentgyörgyinek.

Az orvosigazgató rámutatott, az egyetemi kórházakban kötelesek lennének fogadni a városi vagy megyei kórházakból küldött betegeket, de ezt különféle okokra hivatkozva vissza is utasíthatják, például azért mert nincs mentő, nincs orvos vagy nincs ágy. Antal Álmos szerint a sepsiszentgyörgyi kórház orvosai sok esetben órák hosszat tárgyalnak, könyörögnek telefonon míg egy súlyos beteget el tudnak küldeni egy jobban felszerelt kórházba.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója az Áros Károly sportújságíró esetére utalva kifejtette: a Szent György Napokon megtörtént tragédia áldozatának esetében is több órán keresztül egyeztettek a brassói és marosvásárhelyi kórházakkal, míg végül a marosvásárhelyi egyetemi klinika fogadta az érsebészeti ellátásra szoruló sérültet, akinek a késlekedés miatt csökkentek az esélyei. 

Kapcsolódók

Kimaradt?