Árvízvédelmi fejlesztések fejeződtek be a román-magyar határ román oldalán

Jelentős árvízvédelmi fejlesztések fejeződtek be nyolc magyar-román határfolyó erdélyi szakaszán az elmúlt időszakban - közölte a Román Vizek Országos Hivatalának vezérigazgatója a két ország vízügyi bizottságának ülésszakát követő sajtótájékoztatón csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántházán.

Az ülésszak jegyzőkönyvének Kovács Péter és Iulian Jugan kormánymeghatalmazottak által történt aláírása után Ovidiu Gábor az MTI kérdésére elmondta, elsősorban a Berettyón zajlottak komoly árvízvédelmi beruházások, ilyen volt például a berettyószéplaki víztározó megépítése, ami nemcsak a román területen, hanem a magyar folyószakaszon is segíti a védekezést.

A kormánymeghatalmazott-helyettes kitért arra, a Sebes-Körösön Nagyvárad térségében árvízvédelmi töltések épültek fel, a Fekete-Körösön folyószabályozási munkákat végeztek, emellett a folyó mentén Gyanta térségében egy időszakos árvízi tározót egyaránt létesítettek. Ovidiu Gábor tájékoztatása szerint tervezés alatt van a Sebes-Körös Nagyvárad fölötti szakaszának revitalizációs célú átalakítása is, ezzel lényegében "zöld folyosóvá" válhat ez a folyószakasz.

Minden magyar vagy román oldalon megvalósuló árvízvédelmi célú munkát vagy beruházási tervet a felek egymás között egyeztetnek és műszakilag ellenőriznek, függetlenül attól, hogy az adott program a határ melyik oldalán valósul meg - húzta alá Ovidiu Gábor.

Az MTI kérdésére a kormánymeghatalmazott-helyettes elmondta, a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a nyolc folyót (Túr, Szamos, Kraszna, Berettyó, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Fehér-Körös, Maros) érintően Románia nem tervez jelentős infrastrukturális beruházásokat a folyók romániai oldalán. Brüsszeli forrásból ugyanakkor tervben vannak közös román-magyar tükörprogramok, amelyek elsősorban védelmi létesítmények felújítását és korszerűsítését, illetve az árvízi biztonság növelését szolgálják - tette hozzá.

Ezeket a beruházásokat elsősorban a Maroson, a Túron és a Körösökön tervezik elindítani - közölte Ovidiu Gábor. 

A bizottsági ülésszak jegyzőkönyvének aláírása után Kovács Péter magyar kormánymeghatalmazott elmondta, a bizottsági munka során a felek áttekintették az elmúlt időszakban elvégzett feladatokat és összegezték a tennivalókat.

A 2004-ben megkötött, a határvizek védelméről és fenntartható hasznosításáról szóló magyar-román egyezmény ma is az egyik legkorszerűbb ilyen szerződés Európában - fogalmazott a kormánymeghatalmazott. Hozzátette, az egyezmény célkitűzései között szerepel többek között a vizek jó állapotának elérése, a vizek állapotromlásának elkerülése, valamint a határon átterjedő káros hatások elhárítása, csökkentése és ellenőrzés alatt tartása.

Románia számára fontosak a vízgazdálkodási együttműködések a szomszédos országokkal, a magyar-román kormányközi egyezmény pedig keretet ad a jövőbeni munkákhoz - hangsúlyozta Iulian Jugan kormánymeghatalmazott, a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium államtitkára.

Kimaradt?