Bemutatkoztak a Maros megyei RMDSZ-jelöltek

Hétfőn délután a Kultúrpalota nagytermében mutatkoztak be az RMDSZ Maros megyei szenátor-, illetve képviselőjelöltjei, akik a romániai magyarság képviseletéért szállnak versenybe a december 9-i parlamenti választásokon. Az ünnepi kampánynyitó rendezvény kezdetekor már a színpadon ültek a Maros megyei RMDSZ-es polgármesterek, mint háttércsapat, jelképezve azt a láncszemet, amely összeköti az országos politizálást a helyivel.

kampany kelemen atilla ae

Kelemen Atilla: ez a hat-három már csak mese

Gáspárik Attila műsorvezető sorra szólította a jelölteket, majd Kelemen Atilla parlamenti képviselő, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke szólt a színpadon, illetve a teremben helyet foglalókhoz. Elmondta, bármelyik erdélyi magyar közösség büszke lehet arra, hogy olyan képviselői lesznek a parlamentben, mint Markó Béla, Borbély László, Frunda György, Kerekes Károly vagy Lokodi Edit, akik eddig is munkájukkal bizonyították rátermettségüket, felkészültségüket és elhivatottságukat.

Kelemen Atilla úgy fogalmazott: „mese" az RMDSZ-szel szemben indulók hat-hármas jelszava, mese az, hogy eljött az ideje a megosztottságnak. „Bízom az RMDSZ-ben, bízom abban a szervezetben, amely immár 23 éve bizonyítja, hogy egységes tud maradni, és egységében erős tud maradni" – jelentette ki Kelemen Atilla.

kampany marko ae

Markó Béla hetedszer száll ringbe

Markó Béla szenátorjelölt felidézte azt, hogy már a hetedik kampányban vesz részt, 1990-ben, 92-ben, 96-ban és azt követően négyévenként mindig indult jelöltként a választásokon.

„Az RMDSZ-nek, az őt képviselő politikusoknak folyatniuk kell a munkát, mert dolguk, felelősségünk, feladatunk van: az RMDSZ ugyanis az az érdekvédelmi szervezet, amely a több mint két évtizede megfogalmazott maradandó értékeket, eszméket és elveket, az egység, a szolidaritás, az összefogás parancsát képviseli. Továbbra is az RMDSZ hivatott arra, hogy előbbrevigye az erdélyi magyarság sorsát" – jelentette ki a szövetség volt elnöke.

Markó Béla úgy értékelte, bár sokat változott a világ az elmúlt két évtizedben, az RMDSZ születésekor megfogalmazott értékek, az egység, a szolidaritás parancsa ma is érvényes. Leszögezte: nem hajlandó elfogadni azt a személetet, miszerint a választások a magyar-magyar versenyről szólnak, mint ahogyan nem hajlandó elfogadni a politikai megosztottságot sem.

„Mi továbbra sem egymással versenyzünk: mi az idővel, a román többséggel versenyzünk, amely, ha nem vigyázunk, megelőz minket" – figyelmeztetett, majd élesen bírálta az RMDSZ ellenében induló magyar pártokat. Mint mondta, esetükben nem versenypártokról, hanem bontópártokról, bontó brigádokról beszélhetünk, amelyek minden választási kampányban megjelennek, és le akarják bontani a magyar közösség egységét.

„Ők elsősorban nem az RMDSZ-t, hanem az egész magyarságot bántják azáltal, hogy csökkenteni akarják a képviseleti esélyeinket, és mindent megtesznek azért, hogy ne legyen képviseletünk" – hangsúlyozta.

kampany borbely 450

Borbély: mi lett volna...?

Borbély László képviselőjelölt azt a kérdést fogalmazta meg, mi lett volna, ha nincsenek márciusi események 1990-ben Marosvásárhelyen, ha többen szavaztak volna a magyar polgármesterjelöltre Marosvásárhelyen, ha többen mennek el szavazni Lokodi Edit Emőke Maros megyei tanácselnökre, és mi lett volna, ha az RMDSZ nem vállalja a romániai magyarság érdekeinek képviseletét.

"Mi lett volna, ha nem győzzük meg a többséget arról, hogy adják vissza a többszázezer hektár közbirtokossági erdőt, ha nem győzzük meg őket arról, hogy jogunk van az anyanyelvű oktatáshoz, az anyanyelvhasználathoz" – sorolta Borbély a kérdéseket, arra figyelmeztetve a közönséget, hogy az erdélyi magyarságnak nem "hat-háromra van" szüksége, ahogyan ezt valakik el akarják hitetni, hanem erős politikai képviseletre, hiszen a közösségnek csak akkor van szava, ha erős a politikában.

kampany kozonseg ae 01

Frunda bízik a MOGYE-ügy rendezésében

Frunda György szenátorjelölt szerint a jövőben is nagy szükség van az RMDSZ politikusainak eddig felhalmozott tapasztalatára ahhoz, hogy a következő években sikerüljön meggyőzni a többséget, engedjenek a nemzetállamiságból, és hogy önállóságot szerezzenek ennek a térségnek. A marosvásárhelyi szenátorjelölt közölte: meggyőződése, hogy a következő időszakban sikerül megoldani a Bernády-iskola és a MOGYE ügyét is. Ehhez azonban a magyarság egységes és nagyarányú szavazására van szükség – szögezte le Frunda György.

kampany lokodi edit emoke ae

Lokodi: összefogás nélkül bajban leszünk

Lokodi Edit Emőke képviselőjelölt is arra figyelmeztetett, nagy bajba kerülhet a magyar közösség, ha nem sikerül erős parlamenti képviseletet teremteni, ennek eléréséhez pedig valóban nagyarányú összefogás szükséges.

Az RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjeinek beszédei után fellépett a Napsugár táncegyüttes, majd a rendezvény az RMDSZ országos kampánydalával, az „Együtt, most!" című dallal zárult, amelyet a népszerű dalszerző és énekes, Szabó Előd adott elő.

{loadposition kampany}

Kimaradt?