RMDSZ: járjon sok kedvezmény a családoknak

Az RMDSZ-kongresszuson elfogadott családpolitikai prioritásokat ismertette pénteken Nagyváradon Szabó Ödön Bihar megyei képviselő sajtótájékoztató keretében.

Románia népessége csökken, így a megfelelő családpolitika országos kérdés - mondta Szabó Ödön. Kifejtette: a szövetség fő célja, hogy a középosztálybeli és az alsó középosztálybeli családok helyzetét erősítsék oly módon, hogy ezeknek a családoknak ne kelljen lemondaniuk a második vagy harmadik gyermek vállalásáról anyagi okok miatt.

Elmondta, az egyik fontos lépés a cél elérése érdekében a közüzemi szolgáltatások hozzáadottérték-adójának a jelenlegi 24-ről 9 százalékosra való csökkentése. A rezsicsökkentés a víz- és csatornadíjat, a szemétszállítási, a távfűtési (beleértve a gázszolgáltatást is) költségeket, valamint az elektromos áram árát érintené.

A képviselő szerint az említett szolgáltatások esetében a hatóságok szabják meg az árat, ez a garancia arra, hogy a szolgáltatók „nem nyelik le” az adócsökkentést, amely így biztosan a lakosságnál marad. A rezsicsökkentésről bővebben itt olvashat.

A családi adókedvezmény bevezetését szintén fontos lépésnek tartja a szövetség. Az elképzelések szerint a magasabb jövedelemmel rendelkező családok a gyermekek számával arányosan kérhetik a jövedelemadó csökkentését.

A minimálbért a szövetség évente fokozatosan növelné, a 2018-ban a minimálbérnek el kell érnie az 1500 lejes értéket – magyarázta a képviselő.

Lehetővé tennék továbbá, a kismama választhasson a 12, 24 vagy 36 hónapos gyermeknevelési szabadság között. A gyermeknevelési segély összege erre az időszakra a nettó jövedelem átlagának fele, de legkevesebb ezer lej lenne, abban az esetben, ha a gyermek születését megelőző két évben legalább valamelyik szülő dolgozott 18 hónapot munkaszerződéssel.

Javasolják, hogy az állami fenntartású kulturális-, szabadidős-, sportintézményeknél vagy akár a közszállításban a harmadik gyermek már ne az 50 százalékos kedvezményt kapjon, hanem teljes ingyenesség járjon neki.

Szorgalmazzák, hogy kapjanak élelmiszerjegyeket, az országban felhasználható üdülési jegyeket a közszférában dolgozók a gyermekeik számának függvényében.

Ami a társadalmi felzárkóztatást illeti, a hátrányos helyzetű gyermekeket nemcsak kötelezni kell az iskolába járásra, hanem megfelelően képzett pedagógusokkal biztosítani kell a nevelésüket is – mondta a képviselő. Különbséget kell tenni a közmunkáért fizetett bér és a segély között, a közmunkásokkal is munkaszerződést kellene kötni az azzal járó jogokkal és kötelezettségekkel – tette hozzá.

A kongresszuson elfogadott családpolitikai prioritásokat itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?