Maior: két éve orosz kibertámadás érte Romániát

Az orosz hírszerzés 2013-ban kémkedés céljával kibertámadást intézett Románia ellen, ám a román titkosszolgálatok ezt meghiúsították – írja a Financial Times-ban George Maior.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője a tekintélyes gazdasági lapban megjelent írásában – amelyet az Agerpres idézett – az orosz kémtevékenység fokozódására figyelmeztet. Szerinte Moszkva már évek óta kiberháborút indított a nyugati államok ellen, amelyek többségének erről még csak tudomása sincsen.

Maior szerint az utóbbi időben Románia mellett az Egyesült Államok, Németország, Észtország, Ukrajna és Grúzia volt az orosz kibertámadások célpontja. „Az orosz kémtevékenység egyre hangsúlyosabb és egyre kifinomultabb eszközöket használ” – írja. Példaként említi, hogy Vlagyimir Putyin kémei 2013-ban titkos romániai információkhoz próbáltak informatikai úton hozzájutni. „Ezeket a támadásokat azonban a SRI észlelte és elhárította” – teszi hozzá.

A volt titkosszolgálati vezető szerint az orosz hackerek ma már könnyen be tudnak jutni az amerikai külügy és a Fehér Ház informatikai rendszerébe is. Ezért Maior úgy véli, hogy a NATO-nak és szövetségeseinek hatékonyabban kellene védekezniük a Moszkvából érkező kibertámadások ellen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?