Háborús helyzetre készítik fel a litvánokat

Háborús helyzetre felkészítő, és arra vonatkozóan tanácsokkal szolgáló kézikönyvet ad ki polgárainak a litván kormány az ukrán válság okozta feszültségek miatt.

„Őrizze meg józanságát, ne pánikoljon és gondolkodjon tisztán. Az ablaka alatti fegyverropogás még nem a világ vége" - egyebek mellett ezek az intelmek szerepelnek a védelmi minisztérium által kiadott kézikönyvben, amelyet a jövő héten juttatnak majd el litvániai könyvtárakba, és a hadsereg rendezvényein is fognak terjeszteni.

A kézikönyv tanácsa szerint külföldi megszállás esetén a litvánoknak tüntetéseket és sztrájkokat kell szervezniük, vagy „legalábbis rosszabbul kell végezniük a munkájukat, mint általában”. Ha lerohannák az országot, a lakosságot a Twitteren és Facebookon való szervezkedésre, illetve az ellenséggel szembeni kibertámadásokra buzdítja a dokumentum.

„Grúzia és Ukrajna példája, amelyek elvesztették területük egy részét, azt mutatja, hogy itt sem zárhatunk ki egy hasonló jellegű helyzetet, és fel kell készülnünk arra. Amikor Oroszország megindította ukrajnai agresszióját, a litvánok megértették, hogy szomszédságunk nem baráti” – mondta Juozas Olekas védelmi miniszter a kiadvánnyal kapcsolatban a Reuters hírügynökségnek.

Légópincék is épülhetnek

A litván kormány azt is fontolóra vette, hogy kötelezővé teszi a légópincék építését minden jövőben felhúzandó ingatlanban. Litvániában csütörtökön három hónapra leállították a Ren TV orosz kereskedelmi televízió balti országoknak sugárzott adását, azzal az indokkal, hogy Ukrajnáról és más országokról valótlan információkat terjesztett.

A jelentős orosz kisebbséggel rendelkező balti térségben biztonsági aggodalmakat keltett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrán válság kapcsán azzal érvelt, Moszkvának külföldön is fel kell lépnie az oroszok védelmében.

Kimaradt?