Már két jelöltaspiráns van Marosvásárhelyen

Az RMDSZ-es Soós Zoltán után az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei elnöke, Portik Vilmos is bejelentette, hogy indul azon az előválasztáson, amelyen kiválasztják Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltjét. A két jelöltaspiráns baráti viszonyban van egymással.

Az előválasztások megszervezéséről korábban döntött a három magyar politikai alakulat, az RMDSZ, az EMNP és a Magyar Polgári Párt (MPP). Közös szándéknyilatkozatot fogalmaztak meg annak érdekében, hogy pártpolitikai színektől függetlenül előválasztásokat szervezve választják ki azt a jelöltet, aki majd indulhat a 2016-os helyhatósági választásokon Marosvásárhely polgármesteri székéért.

Barátoknak tartják egymást

Az összefogásra már volt példa korábban is, 2013-án és 2014-ben a Vásárhelyi Forgatag elnevezésű rendezvénysorozatot is együtt szervezték az RMDSZ és a Néppárt, a két főszervező pedig Soós Zoltán és Portik Vilmos volt, akik – mindkettejük elmondása szerint – nagyon jól együtt tudtak működni, mi több baráti viszony alakult ki közöttük. Ennek az együttműködésnek a sikeréből kiindulva is úgy tűnik, sikerülni fog közös jelöltet állítani.

Korábban szó esett, hogy az RMDSZ részéről Peti András, jelenlegi alpolgármester és Vass Levente, az előző választások egyik jelöltje is megmérkőzik az előválasztásokon. Ám Peti jelezte, hogy nem szeretne polgármester lenni, majd Vass Levente is visszalépett. Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója, a helyi önkormányzat RMDSZ-es képviselője vállalja a megmérettetést.

Online háromszázan regisztráltak. Az a tény, hogy egy második jelölt is ringbe száll, talán még jobban fogja motiválni a vásárhelyieket, hogy résztvegyenek az előválasztásokon. Eddig az online regisztráción valamivel többen, mint háromszázan jelentkeztek, írott formában még nem lehet tudni, hogy hányan. Az előválasztásokat május 31-én tartják. Április végéig lehet jelölteket állítani az előválasztásokra. A jelölteknek legkevesebb 1350 támogató aláírást kell összegyűjteniük, és valamely marosvásárhelyi magyar társadalmi szervezet támogatását is kell élvezniük. A valamennyi párt által támogatott közös jelölt eséllyel szállhat versenybe a polgármesteri székért.

Portik több jelöltet szeretne

Az volna az igazán szerencsés, ha nem csak ketten, de három-négy-öt személy is indulna az előválasztásokon, hogy a magyar közösségnek legyen kik közül választania – fogalmazott Portik Vilmos a keddi sajtótájékoztatón, ahol bejelentette indulási szándékát. A város közel felét alkotó magyarságból kellene, hogy legyenek olyan közszereplők, vagy a közélet iránt elkötelezettséget érző személyek, akik vállalnák a megmérettetést, hogy a legjobb, a legtámogatottabb kerüljön ki győztesként, hogy majd a 2016-os választásokon is induljon – jelentette ki.

A jelöltaspiráns elmondta: Marosvásárhelyen nem csak a polgármesteri szék megszerzése a cél, de az önkormányzati többséget is szeretnék, ha a magyar közösség képviselői alkotnák – ezt azonban csak akkor lehet elérni, ha valamennyi magyart sikerül megszólítani.

Ha megnyerné az előválasztásokat, Portik Vilmos csak úgy indulna a valós megmérettetésen is, ha koalíciót köt valamennyi magyar politikai alakulat és ugyanezt érvényesnek tartja, ha más lesz a sikeres jelölt. Ezért is egy olyan szándéknyilatkozat megfogalmazását szorgalmazza az RMDSZ, a Néppárt és a Polgári Párt között, amely konkrétan is leszögezi, hogy közösen támogatja az előválasztásokon győztes jelöltet.

Az RMDSZ és a Néppárt mellett az MPP is indítana jelöltet az előválasztásokon, de csak akkor, ha megtalálja a legmegfelelőbb személyt, ám egyelőre nem merült fel senkinek a neve.

Kapcsolódók

Kimaradt?