Mi a giccs? Mennyire vesszük észre?

Agyonfestett nippek, rikító kerti törpék, fölöslegesen multifunkcionális tárgyak, magamutogató építmények stb. – a giccs körbevesz minket, megvásárolható a kínai üzletben, az ócskapiacon, az olcsó ajándékboltokban. Új sorozatunkban arra vagyunk kíváncsiak, mennyire vesszük még észre ezeket, mit tartunk giccsesnek egyáltalán?

Első körben ismerősöket kerestünk meg azzal a kérdéssel, mi az első, igazán giccses kép vagy tárgy, ami eszükbe jut? Felkérésünkre Emese egy 662,50 fontba kerülő, azaz 4000 lejes Versace cipőt emel ki korábbi giccs-élménye közül. Megjegyzi, „tudom, hogy van ennél rosszabb is, de ez egy Versace, és eléggé ízléstelen”.

Bár a kiszemelt tárgyak pontos neveit nem ismeri (mi sem!), Andrea a „porcelán hal” és a „színes szálas lámpa” szavakra rákeresve találja meg a számára ideális giccset. Előbbi véleménye szerint minden idősebb ember lakta házban megtalálható (tapasztalatunk szerint pedig sokan megválnának tőle az interneten), utóbbi a fiatalabbak „játékszere”, és szintén könnyű hozzájutni, ha valaki vágyna rá.

Nimród szerint szinte bármi, ami műköröm, giccses. „De még az is lehet, hogy minden, ami műköröm, önmagában egy giccs, mert akármilyen esztétikus is legyen, mégiscsak egy fölösleges befektetés”. Arról nem is szólva – teszi hozzá –, hogy „a műköröm-láz szerencsétlen áldozatai” nem tudnak enni-inni, simogatni, aprót felvenni stb. normálisan.

Szilvia egy tipikus cigánypalotát mutat meg, véleménye szerint ezek a lakóházak amellett, hogy a rokokót próbálják néhány elemében utánozni, „merőben eltérnek az ízlésesnek nevezhető megmunkálástól, és teljesen egyébre emlékeztetnek, egyéb látszatát keltik, mint amik valójában: kisebb eltúlzott paloták”.

András nem habozik, amikor giccset kérünk tőle, rögtön egy saját fotós munkáját küldi el. Az alább látható kép persze szándékosan lett olyan, amilyen, így kilóg a gyűjteményünk sorából. Kérdésünkre, hogy miért készült, a fotós András azt mondja, „az erdélyi normák alapján készült, és igazából csajozni szerettünk volna, de nem jött be”.

Kimaradt?