A nők javára szigorítaná a büntetőtörvénykönyvet Biró Rozália

Az országos rendőr-főkapitányság statisztikái szerint 2014. februárjától decemberéig 28.208 bántalmazást jelentettek be, melyből 18.897 bejelentés nőkre és kiskorú lányokra vonatkozott – emlékeztetett Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora.

"Kiemelten fontosnak tartom azon jogszabályi korlátok erősítését, amelyek segítségével csökkenthetjük a fizikai bántalmazások ilyen magas számát” – nyilatkozta a szenátor kedden, március 24-én azt követően, hogy a parlament felsőháza iktatta Biró Rozália jogszabálytervezetét, amely a büntetőtörvénykönyv módosítását célozza.

A szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Állandó Bizottságának elnöke azt szeretné, ha a 30 napos gyógyulást meghaladó, bántalmazásból eredő fizikai sérülés esetén is az elkövetőt 6 hónaptól 5 évig tartó szabadságvesztésre ítélnék.

„Az egyén ellen elkövetett erőszak nemcsak az érintett személy problémája, hanem az egész társadalomé, hiszen ez emberjogi ügynek minősül” – magyarázta. Hozzátette: míg a jelenlegi formában csupán a 90 napon belül gyógyuló testi sérülések okozóját büntetik 6 hónaptól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel, a benyújtott módosító javaslat értelmében, az európai joggyakorlatra alapozva már a 30 napos gyógyulást meghaladó, bántalmazásból eredő fizikai sérülés esetére is szabadságvesztést szabna ki. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?