A gyermekek 45 százalékát éri bántalmazás az interneten

A Salvați Copiii (Mentsétek meg a gyermekeket) kedden közzétett felméréséből kiderül, a gyermekek 45 százalékát éri bántalmazás vagy kellemetlen emocionális hatás az interneten - számolt be a Madiafax. A megkérdezett gyermekek 22 százaléka mondta azt, hogy látott vagy kapott szexuális töltetű üzenetet a neten.

A felmérésben részt vevő gyermekek nyolc százaléka ismerte el, hogy a világhálón arra kérték, beszéljen szexuális aktusokról, öt százalékuktól pedig olyan fotókat vagy videókat követeltek, amelyeken látszik a kiskorúak nemi szerve.

"Aggaszt, hogy nő azoknak a gyermekeknek a száma, akiket az online térben bántalmaznak. Mint ahogy azoknak a gyermekeknek a száma is, akik kellemetlen élményekről számolnak egy-egy ismert személlyel történő online találkozó után" - magyarázta a Salvați Copiii vezérigazgatója, Gabriela Alexandrescu. Hozzátette, a fenti adatok fényében az iskolákban nagyon oda kell figyelni, hogyan, milyen körülmények között engedik internethez a gyermekeket. A szakember fontosnak tartja úgy a tanároknak, mint a gyermekeknek a felkészítését a virtuális térből érkező veszélyekre.

A szervezet vezetősége közleményében arról is beszámol, hogy egy két évvel készült hasonló felmérésből kiderül, az offline térben történő erőszakoskodás aránylag állandó szinten maradt Romániában, a virtuális térben viszont közel 13 százalékkal nőtt. A felmérést a szervezet a biztonságos internet napja alkalmából ismertette. A felmérés 1214 hét és tizennyolc év közötti gyermek és ugyanannyi szülő megkérdezésével történt. A dokumentum teljes szövege itt található

Kimaradt?