Hivatalos: vizsgálódik a DNA a magyar egyházak ellen

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szóvivője szerdán megerősítette a maszol.ro-nak, hogy a vádhatóság „erdélyi egyházak” ellen vizsgálódik a kommunizmus idején elkobzott ingatlanaik visszaszolgáltatása kapcsán.

Livia Săplăcant azért kerestük meg, mert kedden a voceatransilvaniei.ro arról írt, hogy az erdélyi római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott vagyonnal kapcsolatban indított példa nélkül álló vizsgálatot a DNA, amelynek ügyészei a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaadásának jogosságát ellenőrzik. A portál nem nevezte meg információja forrását, de azt tudni vélte, hogy a vádhatóság három Szatmár megyei település önkormányzatától kérte el a visszaszolgáltatott ingatlanokkal kapcsolatos iratokat.

A DNA szóvivője kérdésünkre közölte: az ügyészség Fehér megyei részlege „erdélyi egyházak bizonyos épületei és telkei visszaszolgáltatásának jogszerűségével kapcsolatos ügyben” folytat vizsgálatot. Livia Săplăcan nem részletezte, hogy mely egyházak érintettek és milyen ingatlanokról van szó. Annyit pontosított csupán, hogy nem konkrét személyek elleni, hanem "in rem" eljárás zajlik, azaz a bűncselekmény gyanújának a megalapozottságát vizsgálják.

Szatmáron tényleg gyűjtöttek adatokat

Annak ellenére, hogy a voceatransilvaniei.ro konkrétan említette a katolikus egyháznak visszaszolgáltatott Szatmár megyei ingatlanokat, a szatmárnémeti római katolikus püspökségen kedden még semmit sem tudtak az ügyészségi vizsgálódásról. Erről a püspökség gazdasági vezetője nyilatkozott korábban lapunknak.

Cosmin Dorle, a Szatmár megyei prefektúra jogi osztályának vezetője viszont a Krónika napilapnak megerősítette, hogy három település  – Szatmárnémeti, Hadad és Aranyosmeggyes – önkormányzatától is kikérték a nyilvántartást a területükön található, egyházaknak visszaszolgáltatott ingatlanokról. Arra a kérdésre azonban, miszerint a DNA megrendelésére gyűjtenek-e adatokat, mindössze annyit közölt: a megrendelőről „nem áll módjában tájékoztatást adni”. 

A Mikó-ügy volt a precedens?

Ismert, hogy az erdélyi magyar történelmi egyházak arra panaszkodnak: egykori jogos tulajdonuknak csak mintegy fele került újra birtokukba, ténylegesen használatba venni viszont alig egyharmadát tudták. Tavaly novemberben a bíróság jogerős ítélettel megsemmisítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatását az Erdélyi Református Egyházkerületnek. Az erdélyi magyar történelmi egyházak és a magyar politikai pártok visszaállamosításnak nevezték a bíróság döntését.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke akkor a maszol.ro-nak adott nyilatkozatában veszélyes precedensről beszélt. Úgy vélte, az ítélet megnyit egy kaput, „amelyen keresztül a hasonló módon meghozott visszaszolgáltatási döntések érvénytelenítését kérhetik”.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?