Abortuszellenesség: van, aki verekszik érte

Objektívnek hirdetett, de igencsak egyoldalú előadás és beszélgetés alakult ki az abortuszról a Károlyi Gáspár Alapítvány rendezvényén Kolozsváron. Korábban, egy ortodox pópa előadásán verekedésbe torkollott néhány fiatal tiltakozása az abortuszellenesség félelemkeltő kampánya ellen. 

Objektívnek hirdetett, de igencsak egyoldalú előadás és beszélgetés alakult ki az abortuszról kedd este Kolozsváron, a Károlyi Gáspár Alapítvány rendezvényén. Az előadás címe Az életért vagy a választásért? volt, azonban egyértelműen "az élet" mellett tették le a voksot, a "másik oldal" pedig elsősorban vádakat kapott a nyakába. A pártatlannak feltüntetett esemény lassan de biztosan eljutott az objektív ismertetéstől a nácik emlegetéséig és a megerőszakolt nők abortusz-tilalmának ötletéig.

Szász Attila lelkész felvezető beszédében arra hívta fel a figyelmet, az abortusz kérdésében megoszlanak a vélemények, racionális és érzelmi érvek mentén zajlanak a viták. Hozzátette: jogászt nem hívtak meg, mert nem a törvény ellen akarnak agitálni, és politikusokat sem, mert nem kampányt akarnak indítani.

Az est meghívottja dr. Incze Andrea, a marosvásárhelyi fertőző klinika munkatársa, egyetemi oktató volt. Az orvosnő elsősorban az embrió fejlődéséről beszélt, kiemelve, a zigóta megjelenése már az anyai és apai kombinációját jelenti, így egy különálló lénynek nevezhető, amelyből majd az újszülött és a felnőtt ember lesz.

Beszélt a szív-ér rendszer kialakulásáról, az ötödik hétről, amikor a magzati szív már verni kezd. Kitért arra is, Romániában 12 hetes korig terjeszthető ki az abortusz, ezekben a hetekben a magzat már számos mozdulatra képes: nyújtózásra, ásításra, nyelésre stb. Az embrió méretekről elmondta, héthetes korukban még csak két centisek, nyolchetes korukban, a magzattá válás előtti utolsó embrió-fázis pillanatában 23-32 milliméter méretűek.

Előadása végefelé aztán feltette a kérdést: van-e különbség a fogantatás pillanatában levő sejtek és az újszülött között, és rögtön sietett kijelenteni, hogy mindkettőt ugyanolyan erkölcsi kérdés elpusztítani. Statisztikákat is felmutatott, hangsúlyozva, nem is tudja, van-e olyan betegség, ami olyan ütemben öli az embereket, mint ahogyan az abortusz.

Az előadás végén bemutatott képeket olyan emberekről, akik megszülettek annak ellenére, hogy szüleik gondolkodtak az abortuszon. Hogy tetézze „objektivitását”, egy abortuszellenző idézetét olvasta fel, aki a nők jogait ignorálva csak a születendő gyerekek élete mellett szólalt fel.

Szász Attila azt mondta, az élet szentsége annak ellenére, hogy a történelemben „szabták-vágták egymást” az emberek, mindig fontos volt. Az abortusz kérdésében is tág a felhozatal, mondta: míg Romániában a 12. hét egy határ az abortusz legalitásában, az Egyesült Államokban még a születés közben is el lehet vetetni a csecsemőt (holott ez a törvény sok államban tiltott, a kép sokkal árnyaltabb, mint ahogy az a beszélgetés közben elhangzott).

Elmondta, az előadás azt bizonyította, hogy a magzat nem az anya teste, és „valahol mindenki érzi, hogy van a kérdésnek erkölcsi oldala is”. Megvan a másik oldal érvrendszere is, tette hozzá, de meg kell húzni a vonalat valahol, hogy kinek hol kezdődik a joga - ha nem állunk meg valahol, oda jutunk, mint a nácik. Kitért arra is, a megerőszakolt nő kapcsán sem ért egyet az abortusszal, ha az élet védelme szempontjából közelíti meg a kérdést, és egyébként sem gyakori eset ez.

Kisebb beszélgetés is kialakult a téma kapcsán, a hat-hét résztvevő egyértelműen az abortusz ellen állt ki.

Verekedésbe torkolló tiltakozás

Az abortusz kérdése az utóbbi hetekben izzó témája lett Kolozsváron a közbeszédnek. Az ortodox keresztény egyetemisták Kolozs megyei szervezete (ASCOR), más egyesületekkel karöltve, márciusban például több abortuszellenes felvonulást szervezett a város központjában, a kolozsvári Ortodox Teológia egyik professzora, Stelian Tofană pópa pedig az Abortusz: mit mond a Biblia? című előadásával folytatta a család védelmében szervezett előadássorozatát.

https://www.youtube.com/watch?v=N-0nFvLpQB4&feature=youtu.be

Stelian Tofană korábban rangos közintézmények – a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Kolozsvári Rádió – támogatásával homofób végkicsengésű előadást tartott Homoszexualitás: mit mond a Biblia? címmel, amitől a BBTE és a Kolozsvári Rádió később igyekezett elhatárolódni. Az abortuszról szóló előadás plakátján egyébként már nem jelent meg támogatóként sem a rádió, sem a BBTE.

Míg a homoszexualitás témában tartott előadás zökkenőmentesen zajlott, Stelian Tofană abortuszról szóló értekezése kiverte a biztosítékot néhány fiatalnál. Az előadáson körülbelül tíz fiatal A gyermeked vére a kezedre tapad, Ahányszor belépsz egy házba, egy halotton lépsz át és már hasonló kijelentés hallatán elkezdett nők jogait védő szlogeneket skandálni, amire a szervezők és néhány szimpatizáns a tiltakozók beszámolója szerint először szép szóval, majd tettlegességgel válaszoltak: erőszakkal megpróbálták kituszkolni őket a teremből, néhány pofon, rúgás is elcsattant részükről. A fiatalok szerint a közelükben lévő két csendőr bár látta a jelenetet, nem avatkozott közbe.

A tiltakozók "rendbontásáról" végül a rendőrség és a csendőrség jegyzőkönyvet készített, amelyben pénzbírságot szabtak ki a fiatalokra.

https://www.youtube.com/watch?v=SyHP7lyKHLE&feature=youtu.be

A fiatalok elmondásuk szerint azért tiltakoztak, mert nem értenek egyet azzal, hogy egy olyan kényes témáról, mint az abortusz nyilvános előadáson egyoldalú, dogmatikus és érzelmi alapon zsaroló diskurzus folyjon. Kifogásolják, hogy az eseményen csak az egyik oldal érvei hangoztak el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?