Letartóztatnák a pénzügyminisztert az ügyészek

Darius Vâlcov pénzügyminiszter előzetes letartóztatásához kérte csütörtökön a szenátus hozzájárulását a korrupcióellenes ügyészség. A kérést a legfőbb ügyész továbbítja a felsőházhoz.

A pénzügyminiszter ellen már múlt héten elkezdődött a bűnvádi eljárás, és ki is hallgatták az ügyészek. Vâlcovot azzal gyanúsítják, hogy Slatina polgármestereként segített megnyerni egy vállalkozónak több önkormányzati versenytárgyalást, és cserében a szerződések értékének 20 százalékét „jutalékként” zsebre vágta.

A tárcavezető vasárnap beadta a lemondását, de a kormányfő ezt nem fogadta el. Victor Ponta azt mondta, szeretné, ha Vâlcov az új adótörvénykönyv tervezetének véglegesítéséig tisztségben maradna. A pénzügyminiszter így a szerdai kormányülésen is részt vett.

Ponta annak ellenére nem akar megválni Vâlcovtól, hogy az ügyészek a nyomozati anyagban hajmeresztő dolgokat állítanak a politikusról. E szerint polgármesterként műanyagzacskókban 400 ezer és 1 millió lej közötti összegeket vett át a megvesztegetőitől. Olyan eset is volt, amikor Vâlcov egy temetőben kapta meg az összeget a vállalkozó embereitől.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?