Végh Sándor: a passzív dohányzás ellen lépne fel a korlátozó törvény

Végh Sándor, az RMDSZ Szilágy megyei szenátora szerint elsősorban a nemdohányzók egészségét védené, és a passzív dohányzás ellen lépne fel az a szerdán megszavazott törvényjavaslat, amely szigorítaná a dohányzást a közintézményekben. A tervezetet egyelőre csak a szenátus szavazta meg, hogy életbe lépjen, a képviselőháznak is el kell fogadnia.

A 2002/349-es törvény eddigi is korlátozta a dohányzást a közintézményekben, ám a szerdán elfogadott módosító indítvány értelmében a dohányzásra kialakított helyiségeket is megszüntetik. Magyarán: végképp száműzik a cigarettafüstöt a kórházakból, iskolákból, állami hivatalokból.

„A jogszabály valójában az uniós norma itthoni alkalmazását jelentené. Az Európai Unió azon intézményeiben, ahol tiltottá vált a dohányzás, 46 százalékról 28-ra csökkent a dohányzók számaránya” – hangsúlyozta az RMDSZ szenátora.

„A gyakoribb megbetegedést kiváltó oka mellett a dohányzás mérhetetlen gazdasági veszteségeket is okoz, az ennek okán megbetegedett emberek kezelése nagyobb kiadásokat jelent az egészségügyi ellátás számára” – indokolta a törvénytervezet jogosultságát Végh Sándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?